• Tijs Verdoorn bij de oversteekplaats.
• Tijs Verdoorn bij de oversteekplaats. Foto: Marijke Verhoef

'Automobilisten en fietsers hebben haast en rijden te hard'

Gezocht: oversteekvrijwilligers

werkendam • Vorig schooljaar is er bij CBS Het Kompas, de Ds Joh Groenewegenschool en Burgemeester Sigmondschool een vrijwillige verkeersbrigade opgericht.

Tijs Verdoorn was één van de eerste deelnemers. "Mijn kleinzoon zit er op school en ik wil graag dat hij veilig kan oversteken. Er ligt wel een zebrapad, maar automobilisten en fietsers hebben haast en rijden er te hard. Dus toen mijn dochter vroeg of ik wilde helpen, zei ik eigenlijk direct ja."

In de eerste periode draaide de club vrijwilligers als een geoliede machine, maar al snel stopten de eerste vrijwilligers door diverse omstandigheden. De BOA's van de gemeente Altena zijn even bijgesprongen, maar zij waren uiteindelijk elders nodig.

De nieuwe versmallingen en drempels die de gemeente aanlegden, maakten de boel veiliger, maar toch blijven brigadiers nodig, vindt Verdoorn. "Ik stond er op een gegeven moment drie tot vier ochtenden in de week. Dat is niet de bedoeling. Dus toen de school dicht ging vanwege corona, hebben we besloten er helemaal mee te stoppen."


Verdoorn waagt nu toch nog één poging om toch weer een nieuwe club vrijwilligers te verzamelen die willen helpen om de oversteek op de Randwijklaan veilig te maken. Concreet houdt het in dat er op schooldagen van 8:00 tot 8:30 uur twee vrijwilligers bij de oversteekplaats staan om het verkeer tegen te houden wanneer er kinderen over het zebrapad gaan.

Daarnaast is er iemand nodig die als de school uit gaat om 14:00 uur het stukje bij de Sportlaan afzet met paaltjes. Bij een groep van vijftien vrijwilligers wil Verdoorn de brigadiersgroep weer opstarten. "Dan kan je elkaar wat makkelijker vervangen bij ziekte bijvoorbeeld. Het is het handigst wanneer iedereen een vaste ochtend heeft."

Vrijwilligers die willen helpen kunnen contact opnemen met Tijs Verdoorn via 06-23198981 of mailen naar
tijs_verdoorn@hotmail.com.