Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

#heelhollandhiked gaat door Altena

giessen/woudrichem • Jongeren uit Altena die over duurzame vraagstukken willen praten, kunnen op zaterdag 15 en zondag 16 augustus meelopen met #heelhollandhiked.

Vanaf 31 juli wandelen jongeren van de Nationale Jeugdraad drie weken door Nederland om het gesprek aan te gaan over klimaatverandering. Op 15 augustus lopen ze van Nederhemert Noord via Aalst, Brakel en Poederoijen naar Giessen. Op 16 augustus gaan ze van Giessen over de Maasdijk naar Woudrichem en daarna met het veer over richting Gorinchem.

Met hun 523 km lange wandeltocht hoopt het team jongeren te spreken die normaal gesproken in het klimaatdebat niet worden gehoord. Via de website www.heelhollandhiked.com kunnen jongeren tot 30 jaar zich aanmelden om een dag de route bij hun in de buurt mee te lopen. De gesprekken en ideeën die het team onderweg verzamelt, worden gepresenteerd aan Nederlandse beleidsmakers en op internationale conferenties van de VN.

Eefke van de Wouw, Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling vanuit de NJR, is oprichter van het project. “Klimaatverandering is een grote zorg voor veel jongeren en heeft hierdoor ook een impact op onze mentale gezondheid. Daarom willen we naar buiten, de natuur in. Wij moeten voor de natuur zorgen maar de natuur zorgt ook voor ons. Het team begint in Groningen en volgt het Pieterpad naar Nijmegen, om vervolgens via het Pelgrimspad in Amsterdam te eindigen. Met het initiatief hopen ze jongeren te laten ervaren wat de natuur met je kan doen, ook dicht bij huis. Er zullen ook experts meelopen om hun kennis te delen over klimaatverandering en biodiversiteit. Op 15 augustus sluit Thijs van Holthuijsen van Paddle Against Depression zich aan bij het gezelschap. Hij wil het taboe doorbreken en met jongeren over depressie praten.