Extra maatregelen over verdere verspreiding te voorkomen

‘Bedrijf heeft adequaat gehandeld’

giessen • Dat zei Lichtenberg vorige week dinsdagavond toen hij het nieuws bekend maakte tijdens de gemeenteraadsvergadering. Het bedrijf heeft, toen op 29 juni bekend werd dat vijf medewerkers besmet waren, alle protocollen gevolgd en een uitgebreid contactonderzoek ingesteld. Het bedrijf heeft na de eerste positieve testen eind juni direct op dagelijkse basis nauw samengewerkt met de GGD West-Brabant. In de dagen daarna liep het aantal positief geteste personen op naar vijftien, onder wie drie inwoners van de gemeente Altena en twee echtparen. Eén werknemer die positief testte op het coronavirus is vorige week dinsdag weer aan de slag gegaan in Giessen. De verwachting was dat afgelopen woensdag een tweede werknemer weer klachtenvrij zou zijn en weer kon beginnen, aldus Lichtenberg, die de coronabesmettingen bij Snack Connection ‘buitengewoon vervelend’ noemde. Tegelijkertijd ziet hij het nieuws als een les voor iedereen om ondanks de versoepelingen de hygiënemaatregelen en de anderhalve meter afstand in acht te blijven nemen. “Het coronavirus is niet weg. Uitbraken kunnen we alleen voorkomen als we daar allemaal ons steentje aan bijdragen”, sprak de burgemeester.

De oprichter van Snack Connection is begin april overleden aan corona en dat maakte dat het bedrijf al extra alert was om besmetting van werknemers te voorkomen, vertelde algemeen directeur Eric Schut toen vorige week het nieuws naar buiten werd gebracht. “Wij waren daardoor extra doordrongen van de ernst van de ziekte en bijzonder zorgvuldig in de maatregelen om medewerkers te beschermen tegen besmetting met corona. Je kunt desondanks toch niet voorkomen dat corona binnen je bedrijf komt en er collega’s besmet blijken te zijn. Wat we nu wel kunnen doen is ons maximaal inzetten om verdere verspreiding binnen het bedrijf te voorkomen. Op het moment dat er medewerkers besmet zijn geraakt met corona, treedt er een nieuwe fase in”, zegt Schut. “Je loopt op dat moment achter de feiten aan, omdat je niet weet of het bij deze besmettingen zal blijven of dat er met een incubatietijd meer medewerkers ziek zullen worden.” Collega’s hielden al anderhalve meter afstand van elkaar en waar dat niet mogelijk is zijn plastic schermen tussen de werknemers geplaatst, laat een woordvoerder van Snack Connection desgevraagd weten.

Daarnaast zijn er deuropeningen in muren gemaakt, zodat overal eenrichtingsverkeer mogelijk is en hebben werknemers de instructie gekregen om als je iets tegen elkaar moet zeggen, je dat in elkaars oor doet en niet in het gezicht. De belangrijkste extra maatregelen houden in dat werknemers voordat ze het pand betreden om te gaan werken worden gecheckt op klachten. Ook wordt hun temperatuur opgenomen.


“Bij de minste klacht van welke aard dan ook word je naar huis gestuurd, moet je een test laten doen en mag je pas weer komen werken als de test negatief is”, aldus de woordvoerder.