• Jacob Schneider en wethouder Matthijs van Oosten presenteerden samen de nieuwe plant Galaxy.
• Jacob Schneider en wethouder Matthijs van Oosten presenteerden samen de nieuwe plant Galaxy. Foto: Marijke Verhoef

Innovatieve kwekerij komt naar Woudrichem

Schneider start bouw kassencomplex

woudrichem • Het oude, vervallen en verlaten glastuinbouwbedrijf op de hoek van de Almkerkseweg met de Ruigenhoekweg maakt plaats voor een 36.000 m2 groot kassencomplex. Hierin gaat Schneider Youngplants jaarlijks 200 miljoen jonge planten produceren.

Schneider Youngplants is gespecialiseerd in de opkweek van jonge planten uit zaden en stekken. Het assortiment omvat in totaal duizend soorten eenjarige, tweejarige, vaste planten, cyclamen, grassen en snijbloemen. De planten gaan naar kwekers in meer dan veertig landen. "Wanneer je in het tuincentrum een viooltje koopt, heb je ongeveer twintig procent kans dat deze bij ons is ingezaaid", vertelt directeur Jacob Schneider.


Hij staat sinds 2004 aan het hoofd van het familiebedrijf, dat in 1966 in Ridderkerk werd opgericht door zijn vader. Jacob's dochter en zijn broer David werken ook in het bedrijf. Schneider Youngplants verkast van Ridderkerk naar Woudrichem, omdat de provincie in het gebied Nieuw-Reijerwaard geen plantenkassen maar industriële groente- en fruitbedrijven wil hebben. Naast de nieuwe productielocatie in Woudrichem huurt Schneider Youngplants locaties in het Westland en tevens zijn er twee productielocaties in Israël, één in Kenia en één in Portugal.


Directeur Jacob Schneider sloeg donderdagmiddag de symbolische eerste paal van het complex. Dat deed hij in het bijzijn van diverse medewerkers, wethouder Matthijs van Oosten, uitgenodigde buurtbewoners en de media. Voorafgaand aan het slaan van de eerste paal presenteerde Schneider de nieuwe soort Galaxy. De wethouder leverde daar zijn bijdrage aan door de plant water te geven.


Trots

Wethouder Van Oosten sprak zijn trots uit dat een groot bedrijf als Schneider voor Altena als nieuwe vestigingsgemeente heeft gekozen. "Je moet lef hebben als je ziet wat er stond. Het oude complex is afgebroken en ze bouwen hier een nieuw bedrijf. Het is mooi dat ze dat vertrouwen hebben. Met hun komst steunt Schneider de lokale economie in Altena en de extra arbeidsplaatsen geven de arbeidsmarkt een boost. Daarnaast is Jacob Schneider ook een betrokken ondernemer, die zich heel sociaal opstelt in het dorp. Je kan niet mooier hebben", aldus Van Oosten. Schneider Youngplants hoopt het nieuwe kassencomplex in november dit jaar te openen en in december de eerste platen te zaaien. Inmiddels is het familiebedrijf ook begonnen met de werving van nieuwe medewerkers. Op dit moment zijn er 35 mensen in vaste dienst en in het seizoen komen daar nog eens veertig uitzendkrachten bij. Het bedrijf zoekt vooral kwekerijmedewerkers.


q www.schneiderbv.nl