• Stella Jurgens komt met haar zelfgebouwde woonfiets naar Altena.
• Stella Jurgens komt met haar zelfgebouwde woonfiets naar Altena. Foto: Madelon Vos

'Molenmeisje' verwacht in juli Altena aan te doen

'Ik ben eigenlijk altijd buiten'

regio • In het dagelijks leven werkt Stella als molenaar. Ze geeft lezingen hoe het is om als vrouw in zo'n technische mannenwereld te leven en in de vlogs die ze maakt onder de noemer 'Het Molenmeisje' geeft ze volgers een kijkje in de keuken van haar vakgebied. Het buitenleven heeft Stella altijd getrokken. "Mijn vader komt uit een boerenfamilie. Zijn broer heeft de boerderij overgenomen en ik ben opgegroeid in een gewoon dorp, in een gewoon huis. Nu woon ik in Amsterdam, maar ik ben eigenlijk altijd buiten."

Een aantal jaar geleden had Stella contacten met verschillende mensen die graag in een zogenoemd tiny house wilden leven. Ook Stella koesterde deze droom. Mensen die kiezen voor deze woonvorm leven volgens de filosofie dat ze een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk willen achterlaten. Ze leven zelfvoorzienend en wonen in tiny houses, vrijstaande huizen met een minimaal vloeroppervlak. "Het idee was dat we meer buiten zouden kunnen wonen. Minimalistisch leven en meer tijd en geld overhouden. Maar er kwam niks van de grond en ik denk dat dit komt omdat we er allemaal anders instonden. De één wilde tijdelijk ergens wonen en dan weer verhuizen en een ander wilde een permanente vestigingsplek. Ik ontdekte dat er iets was wat me tegenhield, maar ik kon niet goed zeggen wat. Ik realiseerde me dat ik zelf actie moest ondernemen. En daaruit is het idee ontstaan om met mijn eigen tinyhousefiets door Nederland te gaan fietsen."

Ronde van Nederland

De basis voor de route die Stella komende zomer gaat fietsen is de Ronde van Nederland, een route die voor een groot deel langs de landsgrenzen loopt. Maar ook de Waddeneilanden doet ze aan en omdat de route niet door alle provincies voert en ze wel iedere provincie wil bezoeken, broedt ze nog op de afslagen die ze onderweg zal nemen. Onderweg hoopt ze bestaande tinyhouseprojecten te kunnen bezoeken. Met haar fietstocht wil Stella haar volgers laten zien hoe mooi Nederland is, waaronder ook Altena.

Stella vindt het bovendien belangrijk om te laten zien dat je met weinig spullen heel goed kunt leven. Ze neemt dan ook niet veel mee. "Ik neem vooral dingen mee om uit te delen. Ik ben herborist, dus ik maak shampoos en crèmes van de kruiden die ik in de natuur tegenkom. Die maak ik wel vooraf, want dennensiroop bijvoorbeeld moet al zes weken trekken. En natuurlijk neem ik een campingkookstelletje mee om iets terug te kunnen doen voor de mensen waar ik mag verblijven. Overdag draag ik vooral fietskleding en dan moet ik nog één of twee setjes meenemen voor 's avonds. En een goed regenpak zal ik ook wel nodig hebben. Alles wat meegaat wil ik multifunctioneel laten zijn. In de fiets ga ik lades maken waar ik alles in kan meenemen. Het basisframe is van aluminium. Daarbovenop komt een werkblad en dat is meteen ook mijn bed met een oprolbaar matrasje. En aan één kant komt een zeil dat je kunt oprollen. Zo heb je een soort voortentje waar je ook onder kunt zitten."

Overnachten in de Biesbosch

Ergens eind juli verwacht Stella in Altena aan te komen. "Het lijkt me heel leuk om in de Biesbosch te overnachten. Dat zou ik wel interessant vinden. En ik kom heel graag in contact met tinyhousegroepen die ik nog niet ken of mensen die iets vergelijkbaars hebben gedaan en mij tips kunnen geven."

Iedereen die het interessant vindt, kan de bijzondere reis van Stella volgen via haar Facebookpagina. "Het spreekt mensen aan als je net iets anders bent dan anderen. Ik vind het leuk om mensen aan het denken te zetten. Soms lukt het me om mensen te laten nadenken en ze zo bewustere keuzes te laten maken. Dat vind ik heel bijzonder."


Marianne van de Werken

q facebook.com/Opstapmetstella