• In de Albert Heijn in Sleeuwijk hangt speciaal een pompje met desinfecterende gel.
• In de Albert Heijn in Sleeuwijk hangt speciaal een pompje met desinfecterende gel. Foto: Jan Noorlandt

Bijeenkomsten en activiteiten massaal afgelast

Altena staat stil door coronavirus

regio • Toneelvereniging 't Hanks Genoegen was vorige week de eerste om de voorstellingen van zaterdag 21 en zaterdag 28 maart uit te stellen naar vrijdag 19 en zaterdag 20 juni. De richtlijnen van het RIVM om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan golden toen nog alleen voor Noord-Brabant, maar 't Hanks Genoegen bleek de eerste in een steeds groeiende lijst mails van evenementen en bijeenkomsten die de afgelopen dagen in Altena werden afgezegd. Wandelsportvereniging De Vrijbuiters zette alvast een streep door de jaarlijkse paaswandeltocht op Tweede Paasdag, basisschool De Ark in Meeuwen schrapte de pannenkoekdag en vanaf het Biesbosch MuseumEiland vertrekken voorlopig geen vaartochten. Trema Welzijn stopt alle activiteiten, net als Bibliotheek CultuurPuntAltena en buurtbuslijnen 223 en 227 rijden tot nader order niet.

Nieuw in de lijst afgelastingen zijn de Nationale Boomfeestdag deze woensdag en de Landelijke Opschoondag op zaterdag 21 maart en de Koningsspelen, die op 17 april in Altena zouden worden gehouden, worden uitgesteld tot in ieder geval na de meivakantie. "Als hopelijk de coronacrisis onder controle is", schrijft buurtsportcoach Mark Pulles in een mail aan verenigingen die hun sportpark beschikbaar hebben gesteld voor deze dag. Daar blijft het de komende weken sowieso stil, want niet alleen het amateurvoetbal, maar bijvoorbeeld ook korfbalverenigingen ACKC en SKV en de volleyballers van Voltena komen niet in actie.

Uiteindelijk moesten cafés en restaurants vanaf zondagavond ook hun deuren sluiten, zoals café 't Zwaantje in Genderen, dat overigens sowieso al gesloten is op zondag. Eigenaar Suzanne van Drunen schrok niet echt van dit besluit. "Want het zat er wel aan te komen. We moeten nu even bekijken hoe we verder moeten. Financieel gezien kunnen we het wel even uitzingen, we hebben wel wat vet op de botten. Maar het is koffiedik kijken hoe lang dit gaat duren." In november bestaat het café officieel 100 jaar en dat wordt uiteraard gevierd. "Hopelijk mag dan alles gewoon weer", zegt Van Drunen. Tot die tijd kijkt ze, net als veel andere horecaondernemers in Altena, naar de mogelijkheid voor afhalen en bezorgen.

Dat kan bijvoorbeeld al bij wegrestaurant Napoleon in Hank en het Woudrichemse restaurant Kruiden & Jasmijn biedt een thuismenu aan: 'de perfecte oplossing als je geen zin hebt om te koken, even niet uit eten durft te gaan en toch wil genieten. Het thuismenu bestaat uit vier overheerlijke gangen, die thuis gemakkelijk opgewarmd kunnen worden', schrijft Kruiden & Jasmijn op Facebook. Supermarkten hebben het 'extra druk', zo schrijft Jumbo Hank op Facebook, waar maandag bovendien een foto van een nieuwe voorraad wc-papier werd geplaatst. "De distributiecentra van Jumbo liggen vol en onze winkel wordt meerdere malen per dag bevoorraad", wordt klanten verzekerd. Ook bij Electro World Veen gaat alles 'gelukkig' door, zegt eigenaar Dennis van Roosmalen. "Vooral met het vervangen van defecte apparaten en de extra verkoop van vrieskasten en -kisten vanwege het hamsteren. Dat was afgelopen weekend heel opvallend." Ook is de vraag naar kabeltjes, monitors en headsets vanwege het thuiswerken gestegen en Van Roosmalen verkoopt ook vuurwerkbrillen aan zorginstellingen, als bescherming tegen het coronavirus. Ook als bedrijf heeft Electro World Veen maatregelen genomen. Zo worden 's morgens alle collega's getemperatuurd en bij twijfel worden ook klanten middels een speciaal aangeschaft apparaat gecheckt. Daarnaast zijn er duidelijke afspraken rondom hygiëne en werken bezorgers en monteurs volgens een protocol. "Tevens krijgen de klanten waar we bezorgen één dag van tevoren een bericht om ons te laten weten als er zieken zijn", aldus Van Roosmalen.


Tom Oostra