• Jacqui Brassey (met microfoon) deed onderzoek naar authentiek zelfvertrouwen en onzekerheid.
• Jacqui Brassey (met microfoon) deed onderzoek naar authentiek zelfvertrouwen en onzekerheid. foto: MARIJKE fotografeert

Netwerkbijeenkomst van Vrouw & Altena op het gemeentehuis in Almkerk

'Man is net zo onzeker als een vrouw'

almkerk • Vrijheid en persoonlijke ontwikkeling stonden vrijdag centraal tijdens de netwerkbijeenkomst van Vrouw & Altena op het Almkerkse gemeentehuis. In aanloop naar Internationale Vrouwendag gingen de vrouwen in debat over drie stellingen over onzekerheid, economische zelfstandigheid en de invloed van je afkomst.

Een van de drie panelleden was Jacqui Brassey-Schouten. Ze is directeur leren en ontwikkelen bij McKinsey & Company. Haar wieg stond in Veen en hoewel ze na het basisonderwijs werd bestempeld als 'mavo-meisje' heeft ze inmiddels diverse universitaire studies achter de rug. Zo deed ze onderzoek naar authentiek zelfvertrouwen, onzekerheid en de angst om fouten te maken. "Vooral vrouwen lijken te piekeren en daardoor gaan talenten verloren. Maar onzekerheid is normaal. Je kunt je beter afvragen wat je ervan kunt leren. Maar blijf vooral nieuwsgierig en doe wat je leuk vindt en wees daar trots op." De studie kwam voort na een dip in haar eigen zelfvertrouwen, juist op een moment dat ze al de nodige werkervaring had en enkele studies had voltooid. De onderzoeksresultaten legde ze vast in het boek 'Advancing authentic advancing confidence through emotional flexibility'.

Na introductie van de andere panelleden Anne-Jose Haaksema en Janneke Schenning door dagvoorzitter Eef Langeveld mocht de zaal aan de hand van de drie stellingen met elkaar in debat. De stelling 'Vrouwen zijn onzekerder dan mannen' leidde tot herkenning bij de vrouwen in de zaal, maar werd door Brassey snel onderuit gehaald. "Uit mijn onderzoek komt naar voren dat een man net zo onzeker is als een vrouw. Wel is het zo dat vrouwen vaker piekeren." Over de stelling dat de participatie van vrouwen in betaalde functies omhoog moet, tekende zich tweespalt af in de zaal. Een enkeling beriep zich op de zorg voor de kinderen of het verlenen van mantelzorg.

Ook de stelling dat je persoonlijke ontwikkeling wordt beïnvloed door de plaats waar je wieg heeft gestaan, leidde tot discussie. "Je moet nooit stoppen met leren, het is spannend en eng, maar zó leuk", zo vertelt panellid Janneke Schenning. Haar oproep kon op instemming rekenen. Coach Aveline Dijkman uit Almkerk attendeerde de vrouwen vervolgens op de training voor vrouwelijke bestuurders, die door Marian van der Wal onder de vlag van Vrouw & Altena wordt gegeven. De netwerkbijeenkomst werd afgesloten met de uitreiking van de Toontje Sprengerpluim aan Jade Buchholtz voor haar inzet voor jongeren. De pluim wordt jaarlijks uitgereikt om aandacht te vragen voor meer vrouwen in de politiek. Buchholtz was korte tijd raadslid tijdens het zwangerschapsverlof van CDA-raadslid Tineke Zaal en is thans burgerraadslid. "Supergaaf dat ik nu in het rijtje sta met die andere vrouwen, die de pluim eerder kregen", zo laat ze weten. Na afloop wordt volop nagepraat, onder het genot van hapjes van RMkitchen.