donderdag 27 februari

Mèèuwense Proat
20:00, Meeuwen, dorpshuis. Een lang gekoesterde wens gaat voor het dorpshuis van Meeuwen in vervulling: wielrenster Marianne Vos komt naar de Mèèuwense Proat. De formule van deze echte dorpsavond is simpel, aantrekkelijk en doeltreffend. Telkens komen vier dorpsbewoners aan het woord en vertellen over hun werk, hobby en verdriet. De telkens goed gevulde zaal luistert aandachtig. Tussen de bedrijven door is er muziek, declamatie of samenzang. Deze avond zal echter alleen Marianne Vos te gast zijn. Entree is gratis en inloop vanaf 19:30 uur.

vrijdag 28 februari

Pubquiz en Bierproeverij
20:00, Andel, Sparta'30. Vragen door quizmaster, maar ook in de vorm van fotovragen en muziekvragen. Tussen de rondes door bierproeverij van speciale bieren en een kaas- en worstplankje. Voor iedereen vanaf 18 jaar, je hoeft niet perse lid van de club te zijn. Teams van 3 personen. Deelname kost 5 euro p.p. De opbrengst is de organisatie van de feestweek door de jubileumcommissie.

Live accordeonmuziek
20:00, Drongelen, dorpshuis. Live accordeonmuziek in dorpshuis De Oude School. Richard van Niftrik en Coriene Schuurmans zijn zeer bekend met hun accordeonmuziek en speelstijl. Dat hebben zij vorig jaar al laten horen. En dat vroeg dus om een herhaling, en die komt er dus ook. Het dorpshuis is open vanaf 19:00 uur. Entree is gratis.

Rikken
20:00, Meeuwen, dorpshuis. Avondje rikken, georganiseerd door voetbalverenigingen NOAD'32 en GDC. Inschrijven vanaf 19:30 uur.

Gameavond
20:00-22:00, Almkerk, De Friendship. Gameavond aan boord van de Friendship met een flink aantal nieuwe, maar ook 'retro' spelcomputers op een groot scherm, zoals de Playstation, Switch maar ook de oudere zoals Nintendo Gamecube en (S)NES. Mensen kunnen ook een potje poolen, tafelvoetballen of een bordspel spelen. De bar is open voor een hapje en een drankje. Entree is gratis. De Friendship is een jongerencentrum gevestigd op een voormalig binnenvaartschip. Het schip ligt op het terrein van firma Dalm: Hoef 15 te Sleeuwijk.

La Compagnia
20:15, Sleeuwijk, het Oude Kerkje. 'Vijf eeuwen muziek' door La Compagnia, bestaande uit drie blokfluitisten en een organist/klavecinist. De blazers spelen op historische instrumenten. Het programma omspant de periode van de 14e tot de 18e eeuw. Entree: 15 euro incl. consumptie in de pauze.

Tribute Night Xinix
20:30, Nieuwendijk, Xinix. De JAT band met een eerbetoon aan Jefferson Airplaine, de Gorcumse formatie All Right Now eert bluesrockband Free en Songs for the Dead brengt een tribute aan Queens of the Stone Age. Entree: 6 euro, jeugdleden: 5 euro en niet-leden 8 euro. www.xinix.nl

The Sunrays in Proeflokaal
21:00, Wijk en Aalburg, Proeflokaal Den Dijk. The Sunrays spelen nummer van The Beatles, Dolly Parton en CCR, maar ook ABBA, Adèle en Amy McDonald. Met zangeressen Connie van Veen en Janine Mensink, bassist Jan Verschoor, slaggitarist Wim van Steenhoven en drummer Niels van Lopik. Toegang gratis.

zaterdag 29 februari

Veldslag en Winterbivak
11:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Legerkampen van diverse eenheden slaan hun tenten op rondom Slot Loevestein. Soldaten maken zich op voor de strijd, ze exerceren, maken hun geweren schoon en vertellen elkaar grappen. Vrouwen, kooplieden en chirurgijns luisteren het kampement op. Om het Slot uit handen van de Fransen te redden krijgen de Nederlandse troepen versterking van Britse en Pruisische soldaten. De veldslag begint om 14:00 uur. www.slotloevestein.nl

Italiaanse eetavond
17:00, Almkerk, De Pomp. Smullen in Italiaanse stijl bij jongerencentrum De Pomp, want op het programma staat een gezellig eetavond. De Pomp is open vanaf 17:00 uur en ook als je niet mee-eet ben je van harte welkom. Kosten voor het eten zijn 3 euro per persoon.

Benefietworkshop
19:00-22:30, Werkendam, Galerie Martin Copier. Benefietworkshop voor Henk en Marijke Schouten, die samen met hun dochters Lisselote en Jasmijn mee gaan doen Alpe d'HuZes. Tijdens de workshop worden deelnemers verwend met allerlei lekkere hapjes en drankjes en gaan ze gegarandeerd met een prachtig kunstwerkje van 200 mm x 200 mm naar huis. De kosten voor deze compleet verzorgde avond zijn 40 euro. Inschrijven kan via info@martincopier.nl. Er kunnen maximaal 24 mensen meedoen.

'Familie Postma aan de Costa'
20:00, Eethen, dorpshuis Teratina. Uit Vriendschap uit Nederhemert speelt het stuk 'Familie Postma aan de Costa'. De zaal is open om 19:00 uur. De voorstelling begint om 20:00 uur. De entree bedraagt 10 euro, inclusief twee consumpties en een hapje in de pauze.

Coverband Backpack
21:00, Wijk en Aalburg, BuBeClu. Coverband Backpack speelt in BuBeClu o.a. nummers van Lenny Kravitz, the Rolling Stones en Jimi Hendrix. ). De zaal gaat open om 20:30 uur, aanvang van het optreden is 21:00 uur. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn op 29 februari te koop aan de zaal. Bij vooraf reserveren via www.bubeclu.nl ontvangen bezoekers twee consumptiebonnen.

Duitse techno
22:00, Nieuwendijk, Xinix. De nieuwste avond van de Xinix, en wat voor een. Waar huis-dj Pep de Fabeltastische begon als drum 'n bass-plaatsjesdraaier, heeft hij de laatste jaren zich gestort op de techhouse. In het buitenland organiseerde hij regelmatig beachparties en pop-up raves met The Maartian Rebels en deze avond is de Xinix aan de beurt. Twee bevriende dj's zullen ook het podium bestijgen te weten Return of the Mac en Dolbytall. Laatstgenoemde timmert lekker aan de weg met sets op Burning Man, Ibiza, Tulum en Afrikaburn. Als headliner van de avond is de Duitse melodieuze techno godin Bebetta (Monaberry / Berlin) gestrikt. Visuals worden deze avond verzorgd door VJ's Raminizer en Txture.

zondag 1 maart

Veldslag en Winterbivak
11:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Legerkampen van diverse eenheden slaan hun tenten op rondom Slot Loevestein. Soldaten maken zich op voor de strijd, ze exerceren, maken hun geweren schoon en vertellen elkaar grappen. Vrouwen, kooplieden en chirurgijns luisteren het kampement op. Om het Slot uit handen van de Fransen te redden krijgen de Nederlandse troepen versterking van Britse en Pruisische soldaten. De veldslag begint om 14:30 uur. www.slotloevestein.nl

Jeugddienst Werkendam
18:00, Werkendam, Biesboschkerk. Jeugddienst over de liefde uit Rom. 12 vers 9: Laat je liefde (opr)echt zijn. Voorganger is ds. Wolters. M.m.v. Gospel Unlimited.

Themadienst
18:00, Giessen, hervormde gemeente. Thema: 'Zwart-Wit'. Met ds. H.J. van Kapel en gospelband Think Twice. Om 17:00 uur broodje eten met jongeren (12+) in 't Dijkhuis. Aanmelden kan via een appje naar Jurrian de Graaf: 06-21477940.

Gemeentedienst
18:30, Genderen, gereformeerde kerk. Maandelijkse gemeentedienst. Met liederen uit de bundel van Joh. de Heer met begeleiding van Wim Branderhorst (orgel) en Mariska Nieuwkoop (cornet). Voorganger: ds. Lucias de Haan. Na afloop koffie of thee.

maandag 2 maart

Leerhuis Sleeuwijk
20:00-22:00, Sleeuwijk, De Koren-aar. De wijsgerige Sleeuwijkse dijkbewoner Dijkema vergelijkt de denkwijzen van Nietzsche met die van Spinoza. Wat verstaan zij onder vrijheid en vrije wil? In hoeverre vinden zij het gevoelsleven van de mens belangrijk. www.leerhuis-sleeuwijk.nl

woensdag 4 maart

Ruilmiddag Postzegels
14:00, Almkerk, Het Verlaat. Ruilmiddag van Postzegelvereniging Altena. Onderling ruilen. Een handelaar biedt aantrekkelijke koopjes aan. Meer informatie: www.pzvaltena.nl

Kinderfilmmiddag
14:00, Wijk en Aalburg. 'Everest: de jonge Yeti', voor kinderen vanaf 6 tot ongeveer 14 jaar. Nederlands gesproken. Entree: 3 euro, leden van Stichting Paraplu: 2 euro.

Koersballen Genderen
14:00, Genderen, dorpshuis. Koersballen voor senioren.

PCOB-middag
14:00, Rijswijk, De Nijenburcht. Middag in het teken van 75 Jaar Bevrijding. Piet Pruijssers uit Sprang-Capelle, vrijwilliger/rondleider van Nationaal Monument Kamp Vught geeft presentatie over het concentratiekamp in Vught. Hij vertelt in woord en beeld o.a. over de kindertransporten van 6 en 7 juni 1944, waarbij uiteindelijk circa 1300 kinderen van 0 tot 15 jaar werden vermoord.

Studieavond over tabernakel
19:30, Werkendam, Vlechtwerk. Zesde studieavond van acht over de tabernakel door Dick van Scharrenburg. Deze avond zal hij ingaan op de details van de tabernakel, met zijn unieke betekenis. Hij gebruikt hiervoor een maquette (zie www.tabernakel.nu) Inloop vanaf 19:00 uur. Er is een collecte voor de onkosten.

Lezing over Stabat Mater
20:00, Dussen, Kasteel Dussen. Muziekhistoricus Pieter Bakker geeft lezing over het Stabat Mater van Pergolesi. Samen met de Bachpassies behoort dit muziekstuk tot de meest geliefde werken voor de passietijd. Bakker illustreert zijn lezing met muziekfragmenten en delen uit teksten. Hij kijkt alvast vooruit naar het concert op Witte Donderdag, 9 april, in het kasteel. Entree lezing: 10 euro. Reserveren: 06-22150247 of: www.kasteel-dussen.nl

Lezing 'Stabat Mater'
20:00, Dussen, Kasteel Dussen. Ook dit jaar is het programma in kasteel Dussen afgestemd op de passietijd en nu staat het Stabat Mater van Pergolesi centraal. Om meer te weten te komen over dit meesterwerk en om alvast in de sfeer te komen van het concert, geeft muziekhistoricus Pieter Bakker vanaf 20:00 uur een lezing. Entree: 10 euro (Vriendenpas/CJP 7 euro). Bij voorkeur reserveren via www.kasteel-dussen.nl of via 06-22150247.

donderdag 5 maart

Overval in Meeuwen
19:45, Meeuwen, dorpshuis. In het dorpshuis van Meeuwen wordt de oorlogsfilm 'De Overval' gedraaid. In het kader van 75 jaar bevrijding wordt deze uit 1962 stammende film op groot scherm geprojecteerd. De film verhaalt over een unieke gebeurtenis van het Verzet in Leeuwarden. De zaal gaat open om 19:30 uur. De entree is gratis.

Aglow-vrouwenavond
20:00, Almkerk, 't Verlaat. Tessa van Olst zal spreken over emoties. Wat leeft in ons hart is de basis voor onze gedachten en emoties. Vanuit drie krachtige inzichten deelt Tessa op praktische wijze hoe je jouw emoties een krachtige plaats kunt laten hebben in de vernieuwing van je denken met God. Inloop vanaf 19:30 uur.

Bijbel Open Avond
20:00-22:00, Werkendam, dorpshuis Het Vlechtwerk. Br. D.J. Jansen gaat verder in het evangelie naar de beschrijving van Lucas. Lezen over het verraad van Judas en het laatste paasfeest. www.bijbelopenwerkendam.nl

vrijdag 6 maart

Een panoramazicht op Golgotha
14:00-17:00, Uitwijk, protestantse kerk. In de kerk van Uitwijk wordt een bijzonder kunstwerk tentoongesteld. Het gaat om het 'Panorama Golgotha' van beeldend kunstenaar Paul van Dongen. Dit is een uitzonderlijke grote ets van meer dan vier meter, in een cirkel opgehangen. Afgebeeld zijn gebeurtenissen rond het sterven van Jezus Christus. De Tilburgse kunstenaar Paul van Dongen werkte meer dan een jaar aan dit panorama. Ook een aantal kleinere etsen van zijn hand zal in de kerk te zien zijn. Op deze etsen worden verhalen uit de evangeliën afgebeeld die betrekking hebben op de passietijd. De kunstwerken zijn gratis te bezichtigen.

Internationale Vrouwendag
15:00-18:00, Almkerk, gemeentehuis. Middag met als thema 'Persoonlijke ontwikkeling ervaar ik als vrijheid' gehouden. Dagvoorzitter Eef Langenveld, directeur Vermogensmanagement bij Rabobank zal het forum van deze dag - met o.a. wethouder Paula Jorritsma en Anne-José Haaksema van Matchability - aan de aanwezigen voorstellen en met hen in gesprek gaan over hun persoonlijke ontwikkeling. Daarna gaat het gezelschap in gesprek over drie stellingen. Hannie Visser-Kieboom zal weer de Toontje Sprenger Pluim uitreiken en de bytes worden verzorgd door Reem van RMkitchen in samenwerking met de HartenBrigade. Daarnaast ontvangt iedereen na afloop van de middag een gesigneerd exemplaar van de roman 'Eerste reserve' van Rijan van Leest. Deelname kost 10 euro per persoon en dit bedrag wordt geheel gedoneerd aan 'Vrouwen in Tsjaad'. Aanmelden kan via www.vrouwenaltena.nl.

Drongelense bingo
19:30, Drongelen, dorpshuis.Jaarlijkse bingo met mooie prijzen.

Meer op activiteiten staan op: www.hetkontakt.nl