SGP-er Weijgertze voelde druk

vijfheerenlanden • Ook Edwin Weijgertze - oud raadslid van Zederik voor de SGP - voelde druk om akkoord te gaan met de fusie. Dat schrijft hij op Facebook in een reactie op de column van Wim Mulckuijse.

"Goed om te weten dat de SGP Zederik destijds niet voor Utrecht was en uitermate sceptisch tegenover de fusie stond vanwege de kwestie Niemans."

"Als ik heel stil zit, voel ik nog steeds de enorme druk die door de coalitiepartners werd uitgeoefend op de mannen van de SGP. Mijn persoontje heeft meerdere malen de kwestie Niemans onder de aandacht gebracht, maar het zou allemaal zo'n vaart niet lopen."

"Er was geld genoeg gereserveerd, we hoefden ons echt geen zorgen te maken, aldus wethouder financiën Vianen en advocaat gemeente Vianen. Ondanks dat ik achteraf gezien helaas gelijk heb gekregen, geeft het geen goed gevoel", aldus Weijgertze.


'Idioot hoog bedrag'

vianen • Op 21 december 1990 werd op het gemeentehuis van Vianen een poststuk bezorgd met de schadeclaim van Niemans Beton: 117,5 miljoen gulden. Oud-wethouder Kor Moree weet het nog als de dag van gisteren. "Het was op een vrijdag. Iedereen was al met kerstvakantie en toen kreeg ik de claim in handen. Toen wist ik het even niet. Ik dacht: hoe handel je in zo'n zaak? Een claim van 117 miljoen krijg je niet elke dag op je bord. Daarna hebben we onze advocaat ingeschakeld." Toch bleef Moree er vrij nuchter onder. "Ik dacht: Oh, dat lossen we wel op. Ik zei destijds: het is een idioot hoog bedrag. En dat vind ik nog steeds."

(bron: RTV Utrecht)


'Wereld op zijn kop'

vijfheerenlanden • De advocaten van de gemeente Leerdam hadden tijdens een rechtszitting bij het Gerechtshof alle vertrouwen in het Eindrapport van Deskundigen, dat in 2014 was verschenen. Die hadden berekend dat de gemeente slechts 1,5 miljoen euro moest betalen.

"De deskundigen zijn ter zake kundige, onafhankelijke register valuators", betoogden advocaten K. Rutten en J.R. Hurenkamp destijds in hun pleitnotitie.

"De deskundigheid en onafhankelijkheid van deze drie heeft tussen partijen nimmer ter discussie gestaan en staat dus vast. Het is daarom de wereld op zijn kop dat Niemans in dit stadium van de procedure nog de deskundigheid van de deskundigen in twijfel trekt. De deskundigen waren nota bene op expliciet verzoek van Niemans op 22 september 2005 door het Gerechtshof benoemd."


Niemans: 'De Reus van Diemen'

vijfheerenlanden • In zijn jonge jaren was Joop Niemans (1917-2000) een talentvolle bokser in het zwaargewicht. Hij werd tijdens en net na de oorlog diverse malen Noord-Hollands en in 1947 zelfs Nederlands kampioen. Legendarisch is zijn gevecht om het Noord-Hollands kampioenschap op 12 juni 1944 tegen de Duitsgezinde Cees Oly. Die ging in de tweede ronde door een enorme rechtse van Niemans knock-out. Heel Krasnapolsky stond op zijn kop na de overwinning van de Diemenaar.