Dertig jaar touwtrekken over schadebedrag

vijfheerenlanden • In de jaren tachtig heeft de rechter in drie instanties (rechtbank, Hof en Hoge Raad) geoordeeld dat de gemeente Vianen een wanprestatie heeft gepleegd en schadeplichtig was. Maar het zou uiteindelijk nog 31 jaar duren voordat het gerechtshof tot een exacte vaststelling van het schadebedrag zou komen.

Niemans eiste in de dagen voor Kerst 1990 een schadebedrag van 117 miljoen gulden, omgerekend zo'n 53 miljoen euro. Toenmalig wethouder Moree schrok zich een hoedje. In de krant sprak hij van een schandalig hoog bedrag. In 1992 werd de claim van Niemans door de rechtbank in Dordrecht afgewezen. Niemans ging daar tegen in beroep. Op basis van het rapport van een Commissie van Deskundigen stelde het Gerechtshof in 2008 een bedrag voor van 42 miljoen, plus oprenting tot de dag van vergoeding. De gemeente Vianen heeft dat afgewezen. In 2014 kwam dezelfde Commissie van Deskundigen uit op een bruto schadebedrag (plus rente) van 7,6 miljoen gulden. Maar het bedrijf was in 1982 al gecompenseerd met een bruto schadebedrag van 4,3 miljoen gulden. Resteert 3,3 miljoen gulden, ofwel 1,5 miljoen euro. Dat lag mijlenver af van het bedrag dat door Niemans werd geëist.


Comparitie

Het Gerechtshof wees in 2017 een belangrijk onderdeel van de berekeningssystematiek van de deskundigen af. Het Gerechtshof stelde een comparitie voor (een soort bemiddelingspoging). Niemans ging daarbij akkoord met een schadebedrag van 52 miljoen euro.


Dit aanbod werd door de gemeente niet geaccepteerd. De gemeente ging in cassatie bij de Hoge Raad, die het verzoek afwees. Daarmee was ook het schikkingsaanbod van tafel. Het Gerechtshof haalde vorige week dinsdag dus definitief een streep door het vonnis van de rechtbank uit 1992. Het schadebedrag werd vastgesteld op 28 miljoen euro in 1979, aangevuld met enkelvoudige rente. En daarbij komen ook nog eens de advocaat- en proceskosten.