'Gemeente profiteerde van wanprestatie'

vijfheerenlanden • De gemeente Vianen en later Vijfheerenlanden hebben 45 jaar lang geprofiteerd van de wanprestatie uit de jaren zeventig. Dat beweert Anna Galama, die sinds 23 jaar advocaat is van Niemans.

De grond werd pas in 1982 door de gemeente Vianen geleverd. Toen kon Niemans zijn uitbreidingsplannen al niet meer verwezenlijken. "De ligging van de geleverde gronden (deels andere gronden dan beloofd in 1971) was ongeschikt", zegt Galama. "Ook de ruimte op de betonpalenmarkt die er in en na 1975 was, was in de zeven jaar die waren verstreken inmiddels verdwenen."

Volgens Anna Galama waren er in die periode onder andere vier bedrijven tot de markt toegetreden met fabrieken, waarbij voorgespannen betonpalen werden geproduceerd met behulp van het procedé dat Niemans in Nederland op de markt had geïntroduceerd.


"Andere producenten zijn in het gat gesprongen met de uitvinding van Niemans. Terwijl Niemans beschikte over vele concurrentievoordelen, zoals de laagste kostprijs, bleef Niemans zitten met een gehandicapte fabriek die uiteindelijk circa één derde van de productie heeft gedraaid ten opzichte van de beoogde productie met de grootschalige fabriek."


Werkgelegenheid

Zonder de (opzettelijke) wanprestatie van de gemeente zou er in Vianen sprake zijn geweest van aanzienlijk meer vervoer van lange, zware vrachtwagens met betonpalen en zou de werkgelegenheid in Vianen aanzienlijk lager hebben gelegen. Galama: "De gemeente heeft de nooit aan Niemans geleverde grond voor hoge prijzen uitgegeven aan meerdere kleinere bedrijven, waar schone kantoorgebouwen zijn verrezen die aan vele mensen hoogwaardig werk bieden. Dit geldt zelfs voor de grond die de gemeente in 1982 wel aan Niemans heeft geleverd, maar die niet meer bruikbaar was voor de beoogde fabriek. Die grond heeft Niemans later verkocht aan Achmea waar nu ook schone werkgelegenheid biedende kantoren staan."


Het betekent volgens Galama dat de gemeente in al die jaren veel meer belastingopbrengsten heeft gehad dan zonder 'wanprestatie'. "Een ander financieel voordeel is dat de gemeente in al die jaren dat de procedure loopt, nog geen cent schadevergoeding aan Niemans heeft betaald en dus aanzienlijk rentevoordeel heeft genoten."


Scholman-gronden

Ook de door Niemans geleverde Scholman-gronden hebben de gemeente Vianen bepaald geen windeieren gelegd. Deze gronden zijn later door de gemeente voor aanzienlijk hogere bedragen uitgegeven aan onder meer Kawasaki, Thyssen, Lamakers, Van Hool, Teleton, Layten, Hoba da Costa, Bosal, Siemens/Nixdorf en andere schone werkgelegenheid biedende bedrijven.


Galama: "Wat heeft Niemans aan de ruilovereenkomst van 1971 overgehouden? Het verlies van tien hectare waardevolle grond, een gehandicapte fabriek en het voorgoed in rook zien opgaan van een leidende positie op de betonpalenmarkt met behulp van haar uitvinding." En zeker niet te vergeten een procedure die pas na 45 jaar tot een eindoordeel van de rechter heeft geleid.