• Raadsleden VHL bijeen in Het Bosch in Lexmond.
• Raadsleden VHL bijeen in Het Bosch in Lexmond. Foto: Dick Aanen

‘We werden steeds op de hoogte gehouden’

vijfheerenlanden • Tijdens de fusie werden de gemeenteraden van Leerdam en Zederik steeds op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de zaak Niemans. Wel zijn (oud-) raadsleden en bestuurders geschokt door de hoogte van de uitspraak.

“Ik ben ontzet”, zegt Bart Bruggeman, oud-wethouder van Leerdam en nu CDA-voorzitter in Vijfheerenlanden. “We hadden in de verste verte niet gedacht dat het die kant op zou gaan. Het zal rekenkundig best kloppen, maar als je het in perspectief zet, is het belachelijk dat zo’n bedrag eruit komt.” Bruggeman benadrukt dat alle betrokkenen goed geïnformeerd zijn. “We zijn er niet ingestonken, we wisten dat het speelde. Vanaf het eerste moment dat we over herindeling spraken, lag dit op tafel. Een groepje wethouders boog zich over de kwestie en als raden en colleges werden we meegenomen in alle ontwikkelingen. Wie zegt dat dat niet het geval is, was er niet bij of doet de waarheid geweld aan. Wel werden er altijd lagere bedragen genoemd dan dat er nu is uitgekomen.” Bruggeman staat nog altijd achter de herindeling. “We waren ervan overtuigd dat dit een goede samenwerking was. We wilden liefde en leed met elkaar delen. We hebben met ons volle verstand 'ja' gezegd. Iedereen wist wat er speelde. De uitkomst is rampzalig, maar ik sta nog steeds volledig achter de fusie.”

Ook Jan van Santen – 20 jaar raadslid voor L. 2000 en vier jaar plaatsvervangend voorzitter van de Leerdamse raad – is verbijsterd. “Zo’n hoog bedrag, daar hebben we nooit op gerekend. We werden regelmatig bijgepraat en kregen op een gegeven moment te horen dat het op kon lopen tot 40 miljoen. Toen hebben we gezegd: ‘dan wordt het 50 miljoen’. Maar nu gaat het om het dubbele, ongelooflijk.” Van Santen benadrukt dat hij tot zijn vertrek uit de plaatselijke politiek, twee jaar geleden, goed op de hoogte is gehouden. Spijt van de herindeling heeft hij niet. “We riepen destijds dat Leerdam zelfstandig moest blijven. Daar is niks van terecht gekomen. Maar dit bedrag valt me wel erg rauw op m’n dak. Hoe het gedekt moet worden? Dat is aan de raad. Je staat raar te kijken als je zo’n uitdaging krijgt. Hoest maar eens 90 miljoen op. Dat is bijna een Mission Impossible. Destijds werd gesuggereerd dat een deel van het Eneco-geld er aan besteed zou kunnen worden. Als je niet uitkijkt, gaat nu het hele bedrag er aan op.”

Evert Geluk, zowel in Zederik als nu in Vijfheerenlanden fractieleider van de SGP, houdt zich op de vlakte. "We zijn op hoofdlijnen geïnformeerd, binnenkort horen we meer details.” Wel noemt hij het bedrag dat VHL op moet hoesten ‘exorbitant hoog'. "Er was zo'n 40 miljoen voor gereserveerd, daar rekenden we min of meer op.” Ook Geluk constateert dat de politici voor de herindeling ‘gevraagd en ongevraagd' op de hoogte werden gehouden. "We werden steeds bijgepraat. Ik ga achteraf niet zeggen dat dat niet het geval was.” Geluk kan niet bevestigen dat de Zederikse politiek een pijnlijke uitkomst van de Niemans-affaire destijds een struikelblok of zelfs een ontbindende voorwaarde voor de fusie vond. Voor de fusie roezemoesde dat gerucht door de Leerdamse wandelgangen. "Misschien dat iemand dat gekscherend heeft gezegd, maar dat is nooit een serieuze optie geweest.”