• De locatie aan de Stuartweg, waar ooit het bedrijf van Niemans was gevestigd.
• De locatie aan de Stuartweg, waar ooit het bedrijf van Niemans was gevestigd. Foto: Nico van Ganzewinkel

Vijfheerenlanden mogelijk onder verscherpt toezicht

Gemeente in financieel zwaar weer

vijfheerenlanden • Dat heeft alles te maken met de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, dat vorige week dinsdag heeft bepaald dat de gemeente circa 92 miljoen euro schadevergoeding moet betalen aan de rechtsopvolger van Niemans Beton (GABO BV).

De gemeente Vijfheerenlanden zit na de uitspraak financieel in de gevarenzone en komt mogelijk onder verscherpt preventief toezicht van de provincie. De Utrechtse gedeputeerde Robert Strijk neemt daar binnenkort een besluit over.


Afgevoerd

Dinsdag stond het voorstel tot vaststelling van het mobiliteitsplan en het voorstel tot vaststelling van het Actieplan Armoede en Schulden op de agenda van de gemeenteraad. Beide punten zijn na vooroverleg met de fracties van de agenda gehaald en worden waarschijnlijk pas deze week behandeld als er iets meer duidelijkheid is over de financiële gevolgen van de uitspraak van het gerechtshof. Het is niet bekend of de gemeenteraad deze week in een besloten of openbare vergadering bijeenkomt.

Burgemeester Sjors Fröhlich zei afgelopen dinsdag in een digitaal persgesprek dat de gemeente Vijfheerenlanden 'slechts' rekening heeft gehouden met een schadebedrag van tussen de 40 en 50 miljoen. “Dat was natuurlijk ook een ongelooflijk groot bedrag geweest. Maar ik denk dat we daarvan hadden gezegd: 'okay, dat is het. Wij nemen het verlies en we gaan weer verder met de gemeente'."


'Bizar groot'

Maar een bedrag van 92 miljoen (waaronder advocaat- en proceskosten) noemt Fröhlich ‘bizar groot’ en ‘een mokerslag’. “Het is onverantwoord. Voor een kleine fusiegemeente als Vijfheerenlanden komt dit echt heel hard binnen.” De gemeente gaat de uitspraak goed bestuderen en kijkt of men eventueel in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

Het Gerechtshof heeft overigens bepaald dat GABO BV 50 miljoen euro achter de hand moet houden, mocht het schadebedrag na een arrest van het hoogste rechtscollege toch nog lager uitvallen. Het bedrijf moet daarvoor een bankgarantie kunnen overleggen. De gemeente heeft afgelopen week alvast een bedrag van bijna 42 miljoen overgemaakt op de rekening van het bedrijf. De resterende 50 miljoen zal ook worden overgemaakt, maar dat gebeurt pas als de bankgarantie door de tegenpartij is afgegeven.

Fröhlich liet tijdens het digitale persgesprek doorschemeren dat de gemeente nog niet gelijk aan de bedelstaf zit. Vijfheerenlanden had z'n financiële zaakjes immers goed op orde. Wel zal Vijfheerenlanden waarschijnlijk gaan lobbyen bij de provincie Utrecht en het ministerie van Binnenlandse Zaken die mogelijk voor een deel kunnen bijdragen in de kosten.