Afbeelding
Foto: aangeleverd

Bloem & zus improviseert, Montapacking beleeft topdrukte

Elke dag drukker dan op Black Friday

molenaarsgraaf • De strenge coronalockdown zorgt voor topdrukte bij Montapacking. Het Alblasserwaardse bedrijf, gespecialiseerd in het verzorgen van de distributie van webshops, draait dag in dag uit recordomzetten.

Alle verloven zijn ingetrokken om de drukte aan te kunnen in diverse vestigingen van Montapacking. “Tijdens Black Friday draaiden we 211 procent van een normale dag, dus meer dan twee keer zoveel”, vertelt directeur Edwin van der Ham. “Dat was een record voor ons. Nadat premier Mark Rutte vorige week de lockdown afkondigde draaien we íedere dag een hogere omzet dan Black Friday. Het is dus echt alle hens aan dek.”


Desondanks kunnen ze de drukte redelijk aan. “Doordat we veel meer orders hebben, kunnen we efficiënter werken, bijvoorbeeld door meer producten mee te nemen op één looproute. De productiviteit is daardoor fors omhoog gegaan. Daarnaast is vrijwel iedereen thuis, zodat ook het bezorgen veel minder tijd kost.”


Sprong omhoog

Van der Ham verwacht dat de groei niet gevolgd zal worden door een terugval. “In maart maakten we ook een sprong omhoog. We zijn daarna, op een enkele procent daling na, op hetzelfde niveau gebleven. Wij gaan ervan uit dat dat nu weer gebeurt.”


Het zorgt ervoor dat Montapacking in de omgeving van Gorinchem, in een straal van ongeveer vijftien kilometer, op zoek is naar een ruimte om een nieuwe vestiging in onder te brengen. “Onze nieuwgebouwde locatie in Molenaarsgraaf stond nog op nul, maar door de toestroom van nieuwe klanten is daar ook bijna geen ruimte meer. Vorig jaar hadden we 700 klanten, nu zitten we op 1150. Dat zijn vooral winkels die een online webshop zijn begonnen én populaire YouTubers en Instagrammers die producten gaan verkopen via hun kanaal. Dat is echt booming.”

Van toonbank naar kraam

De zussen Mirjam IJzerman en Elise Damsteeg van Bloem & Zus in Molenaarsgraaf hadden hun winkel net helemaal vol gezet met kerststukken en –boeketten toen het bericht van de lockdown kwam. Ze verhuisden naar een kraam buiten.


Tot aan kerst mogen ze nog klanten helpen. “De brancheorganisatie heeft ervoor gevochten dat we onze verse handel nog mogen verkopen”, vertelt Mirjam. “Eerst mocht dat nog in de hal, sinds donderdag niet meer. Nu staan we in een tent met onze tafel. Alleen kerststukken en bloemen mogen we verkopen, potten bijvoorbeeld niet want die bederven natuurlijk niet.”


Schrikken

Ze zagen net als iedereen de besmettingscijfers oplopen, maar hoopten dat de regels pas in januari strenger zouden worden. “Het was wel even schrikken. Maandag 14 december hebben we nog een heel drukke dag gehad omdat mensen dachten: straks moeten ze dicht. Dinsdag waren we gesloten. De webshop hadden we op 14 december al laten aanpassen; alle kerststukken uit de winkel hebben we daar ook in gezet.”


Het is een tegenvaller, maar dramatisch wil Mirjam er ook weer niet over doen. “We hebben best een leuk jaar gedraaid en dan komt dit. Maar voor de horeca en de kappers is het veel erger. Het is jammer, maar we maken ons geen grote zorgen. Die paar weken overleven we wel.”

Kerken en scholen in lockdown: ver-bonden op afstand

De lockdown heeft voor kerken en scholen ingrijpende gevolgen. Dominee Jan Holtslag van de hervormde kerk in Giessenburg en zijn dochter, leerkracht Laura Holtslag, vertellen over hun ervaringen, die nu grotendeels digitaal zijn. Ze doet dat elders in deze krant in een groot dubbelinterview.