• Ellen: 'Ik begin elke dag met veel plezier.'
• Ellen: 'Ik begin elke dag met veel plezier.' Foto: Aangeleverd

Jubileum voor Podozorg Nieuwpoort

nieuwpoort • Podologe Ellen Karsdorp viert deze maand dat ze al 25 jaar lang haar vak uitoefent. Dat doet ze op acht verschillende locaties in de regio.

In 1995 nam Ellen een pedicurepraktijk in Nieuwpoort over. Het aanmeten van elastische kousen, wat haar voorganger deed, nam ze ook over. Ze wilde graag meer klachten van cliënten kunnen oplossen en besloot podologie te gaan studeren. Zo werd ze registerpodoloog. "Ik ben in verschillende medische centra gaan werken, heb les gegeven aan studenten podologie en presentaties verzorgd. Ik ben klein begonnen en heb mijn werkgebied steeds meer uitgebreid."


Verpleegkundige

"Jezelf specialiseren en omgaan met mensen vind ik het mooiste wat er is", vertelt ze. "Iets aan de gezondheid van cliënten verbeteren doe ik graag. Ik lees alles wat met voeten en het bewegingsapparaat te maken heeft en volg alle ontwikkelingen nauwlettend. Dit werk vraagt erom dat je bijblijft." Ellen heeft een achtergrond als verpleegkundige.


De coronapandemie heeft ook voor Ellens praktijk gevolgen. "Tijdens de eerste golf heb ik een aantal weken het werk stil moeten leggen. Het was vooral voor de mensen heel vervelend dat ze niet geholpen konden worden. Nu gaan alleen de medisch noodzakelijke behandelingen door. Ook elastische kousen kunnen gewoon aangemeten worden. Podologie gaat ook door. Pedicurebehandelingen alleen als mensen bij de dokter terecht zouden komen zonder behandeling. Anders wordt de zorg juist extra belast."


Ellen behandelt haar cliënten op acht locaties, meestal in medische centra. "Ik hou spreekuren in Nieuwpoort, Hoornaar, Arkel, Giessenburg, Bleskensgraaf, Meerkerk, Oud-Alblas, en Boven-Hardinxveld. Werken in medische centra is voor de cliënt heel gunstig, je hebt heel korte lijnen met bijvoorbeeld een fysiotherapeut of arts."

Cliënten thuis bezoeken probeert Ellen zoveel als mogelijk te beperken. Soms kan ze mensen zelfs op afstand helpen. "Dat doe ik door telefonisch de goede vragen te stellen. Soms kunnen mensen andere schoenen kiezen. Wat uitgesteld kan worden, moet nu wachten. Het voordeel is dat je heel veel mensen al kent, dus je hebt hun voeten wel een beetje voor je als je belt. Dat is de kracht van mijn bedrijf, dat ik elke cliënt met zijn of haar klacht met een persoonlijke benadering kan helpen."

Eigenlijk runt Ellen drie praktijken, vertelt ze. "Voor pedicure, elastische kousen aanmeten en podologie. Bij podologie gaat het vaak om het aanmeten van therapeutische zolen. Voeten worden daarmee ondersteund en gecorrigeerd." Dat laatste is heel belangrijk en kan veel klachten voorkomen. "Als je bijvoorbeeld naar binnen staat met je voeten, staan je knieën en heupen ook anders. Soms krijg je zelfs last van je nek door een verkeerde stand van je voeten. Het heeft te maken met het hele bewegingsapparaat."


Plezier

De persoonlijke aanpak beschouwt Ellen als een groot voordeel van haar praktijk. Haar cliënten kent ze vaak al vele jaren. "Ik begin elke dag met veel plezier."

Meer op: podozorg-nieuwpoort.nl.