• Mieke bezorgt bestellingen aan huis nu haar winkel dicht moet blijven.
• Mieke bezorgt bestellingen aan huis nu haar winkel dicht moet blijven. Foto: Geurt Mouthaan

'Ik zag het niet aankomen, maar ik snap het wel'

Ondernemers blijven kansen zien

alblasserwaard • Veel ondernemers die getroffen zijn door de lockdown laten hun hoofd niet hangen, maar zijn direct gaan zoeken naar alternatieven om door te kunnen gaan met hun zaak.

Een voorbeeld is Mieke van den Boomgaard van Boek Cadeau-shop Miek-Kado in Giessenburg. Voor haar kwam de lockdown eerder dan verwacht. Maar ze blijft kansen zien. ‘Je gaat zoeken naar mogelijkheden die er wel zijn.’

Voor het postagentschap mogen klanten nog de winkel in komen, maar iets uit de boekwinkel kopen mogen ze niet. “Ik zag het niet zo abrupt aankomen”, vertelt Mieke op de middag na de toespraak van minister-president Mark Rutte. “Maar ik snap het wel. Want anders waren mensen nog snel van alles gaan kopen en had je juist besmettingshaarden gecreëerd.” Ze heeft dus begrip, maar vindt het wel moeilijk. “In sommige gevallen is het heel scheef. Ik heb een postagentschap en ben daarvoor dus wel open, maar mag geen tijdschriften verkopen. De supermarkt mag wél bladen verkopen.”

De onderneemster moest zich even herpakken. “Ik wist vanmorgen niet waar ik beginnen moest. Nu weet ik weer hoe ik het moet aanpakken. Maandagavond voelde ik vooral onvrede; waarom de een wel en de ander niet. Maar ik bedacht al snel: daar moet ik mee stoppen, want ik moet door. Gewoon aan de slag gaan met wat er kan. Alle klanten van wie ik een mobiel telefoonnummer heb, heb ik een berichtje gestuurd. Als je ziet wat een zee aan berichten ik terugkreeg. Mensen laten weten: we vergeten je echt niet.”


In maart kon de winkel ondanks strenge regels open blijven, nu is dat anders. “Dit is best lastig. Je bent ondernemer, wilt graag zelf de touwtjes in handen hebben. Maar het moet wel. Je gaat zoeken naar mogelijkheden die er wel zijn. Ik denk dat er wel weer mooie dingen uit ontstaan. En dat goede ondernemers de veerkracht vinden om er weer wat van te maken. Maar voor horeca is het wel anders.”

Op één ding hoopt Mieke nog wel: “Ik zou het heel fijn vinden als ik bestellingen mag laten afhalen. Want ik mag wel PostNL spullen af laten halen, maar bestellingen uit de winkel moet ik zelf bij klanten bezorgen. Dat afhalen zou buiten voor de winkel kunnen.”


Miek-Kado is 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar. Alle bestellingen worden thuis bezorgd. In Giessenburg, Giessen-Oudekerk, Hoornaar, Schelluinen en Noordeloos is die bezorging gratis, zes dagen per week. Meer informatie: 06-53971880. Voor de webshop: www.miek-kado.nl.


Zwijnenburg Mode

De nieuwe maatregelen zag Debbie Zwijnenburg van het gelijknamige modehuis uit Meerkerk niet aankomen. Normaal gesproken is de tijd rondom de feestdagen de drukste periode van het jaar in de modewinkel. “Het is een flinke tegenvaller. Dat zeker! Maar we zijn vanmorgen al begonnen met het opstarten van een eigen bezorgservice voor onze webshop. Op die manier kunnen we onze klanten toch helpen”, aldus Debbie.

“We zijn een bedrijf met ruim vijftig mensen in dienst die nu tijdelijk een iets andere functie gaan krijgen. We gaan ons richten op de webshop en social media. Met de eigen bezorgservice willen we het mogelijk maken dat de klant het de volgende werkdag al in huis heeft.” Binnen een straal van twintig kilometer bezorgt Zwijnenburg aan huis, daar buiten tegen betaling.

Op social media is het bedrijf actief om ondanks het online shoppen dichter bij de klant te zijn. Het modebedrijf deelt outfitfoto's ter inspiratie en klanten kunnen eventueel telefonisch contact opnemen bij vragen. "Zo maken we het online shoppen een stukje aangenamer!” vertelt Debbie. Zwijnenburg mode is actief op Instagram (@zwijnenburgmode) en Facebook (Zwijnenburg Mode).