Pleidooi voor halve competitie

regio • Mocht de competitie in het complete amateurvoetbal in het weekend van 16 en 17 januari worden hervat (wat natuurlijk vrijwel uitgesloten is, red.) dan geeft meer dan de helft van de clubs aan dat ze graag een half seizoen spelen. Dat blijkt uit een enquête van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV).

In de enquête, die is ingevuld door 266 voetbalbestuurders evenredig verspreid over districten en niveau, werden vier opties voorgelegd:


1. De huidige, stilgelegde competitie afmaken. Toelichting: Dit betekent vol programma, mogelijk ook doordeweekse inhaalwedstrijden, eerlijk competitieverloop zoals opgezet.
32,7% van de ondervraagden kiest voor deze optie.

2. Een halve competitie spelen en de huidige resultaten schrappen (iedere club begint dus op 0 wedstrijden). Toelichting: Een nieuwe halve competitie, en promotie/degradatie wordt na halve competitie bepaald. Je speelt of thuis of uit tegen een tegenstander. Meer mogelijkheden voor inhaalwedstrijden. 25,3% van de ondervraagden kiest voor deze optie.

3. Een halve competitie spelen waarbij de behaalde resultaten tot nu toe blijven staan.Toelichting: Een halve competitie, maar dan met behoud van de al gespeelde wedstrijden.
28,6% van de ondervraagden kiest voor deze optie.

4. De huidige afdelingen splitsen in 2 poules van 6 of 7 ploegen (iedere club begint op 0 wedstrijden). Toelichting: De huidige competitie in twee poules verdelen met een uit- en thuiswedstrijd.
13,5% van de ondervraagden kiest voor deze optie.


De BAV is met de KNVB in overleg over het uitspelen van de competitie en heeft de enquête-uitkomst als advies aan de voetbalbond meegegeven.