• Het werk bij SamenDoen schenkt Hannie, Gerard, Henk en Edwin veel voldoening.
• Het werk bij SamenDoen schenkt Hannie, Gerard, Henk en Edwin veel voldoening.

Vrijwilligers vinden voldoening in hun werk bij SamenDoen

'Mensen een stapje verder brengen'

vijfheerenlanden • Wie bij SamenDoen aan de slag gaat als vrijwilliger kan gerust zijn: er zijn op zoveel diverse vlakken vrijwilligers nodig dat er altijd wel iets passends te vinden is. Zo doet SamenDoen een beroep op mensen die zich als (Zorg)maatje willen inzetten door bijvoorbeeld samen te koken of te wandelen. Mensen die zich aanmelden kunnen ook aan de slag als Netwerkcoach (samen zoeken naar een netwerk voor de hulpvrager), Praktisch maatje (huis & tuin) voor klusjes in en om het huis of als hulp bij het bijhouden van de administratie. De diversiteit van vrijwilligersfuncties bij SamenDoen is groot, maar zeker in voornoemde functies worden vrijwilligers en hulpvragers altijd aan elkaar gekoppeld. Er moet namelijk ook een klik zijn.

Bij SamenDoen zijn flink wat vrijwilligers actief. Één van hen is Edwin Vermeulen, die zich voor SamenDoen al ruim drie jaar inzet om tuinen weer op orde te brengen. "Zeker bij oudere mensen is er veel vraag naar iemand die komt helpen met de tuin. Ik zorg er dan voor dat de tuin er weer netjes uitziet, maak deze onkruidvrij, snoei wat gesnoeid moet worden. Mijn bedoeling is dat, als ik vertrek, mensen er weer fatsoenlijk bij zitten." Het is overigens niet de bedoeling dat Edwin na een eerste hulpvraag als soort goedkope tuinman ingezet wordt. "Ik help de mensen op gang, help hen om de tuin weer op orde te krijgen. Soms heb ik er echt een flinke kluif aan, maar dat vind ik ook wel mooi. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat mensen, eventueel met hulp van familie of buren, het weer zelf bij gaan houden." Tijdens zijn werk voor SamenDoen is Edwin vooral buiten en met zijn handen bezig. Maar dat is niet het enige. "Ik word vooral ingezet bij ouderen. Zeker voor hen is het lastig om hun tuin, en soms zijn dat ook echt flinke tuinen, bij te houden. Heel vaak vragen de mensen me binnen om een kopje koffie te drinken, dan maak ik natuurlijk ook meteen een praatje. Het praktische werk dat ik doe heeft dus ook een sociale kant." Edwin is gemiddeld zo'n uur of vier bezig met een tuin, maar hij geniet er enorm van. "Het is leuk en dankbaar werk, ik ben lekker buiten en zie meteen resultaat en mensen zijn vaak toch opgelucht dat de tuin weer toonbaar is. En ik ontmoet steeds nieuwe mensen!"

Gerard Barten kwam met SamenDoen in aanraking toen zijn vrouw ernstig ziek was. "Marianne kwam in die periode geregeld als mantelzorger op bezoek. Toen mijn vrouw overleed, gaf ik aan dat ik ook wel iets wilde doen." Inmiddels is hij al een aantal jaar inzetbaar als chauffeur. "Ik rij mensen bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, als zij daar een afspraak hebben. Als het nodig is begeleid ik iemand ook tijdens de afspraak. Zeker bij oudere mensen is het prettig als er een extra paar oren aanwezig is tijdens een consult." Overigens geldt voor de inzet van Gerard als vrijwilliger hetzelfde als bij alle andere inzetten: mensen die om hulp vragen, wordt eerst gevraagd of er iemand in het eigen netwerk kan helpen. Marianne Kats, die het vrijwilligerswerk voor SamenDoen coördineert zegt daarover: "Wanneer mensen denken, door een hulpvraag bij SamenDoen neer te leggen, goedkoop aan een tuinman, klusser of vervoer te kunnen komen, komen bedrogen uit. We helpen mensen op de benen, de duurzame oplossing wordt gezocht in het netwerk, zoals buren, de kerk of de (klein)kinderen. Maar we helpen graag wanneer mensen niemand in de directe omgeving hebben op wie ze terug kunnen vallen, of mensen die het niet breed hebben. Een aanvraag voor hulp komt vaak ook binnen via het sociale team: bijvoorbeeld via de wijkverpleegkundige of een sociaal werker." Het is overigens ook niet de bedoeling dat hulpvragers direct bellen naar vrijwilligers. Gerard, maar ook Edwin, heeft daar ervaring mee. "Dan heb je hen één keer gereden en dan bellen ze de volgende keer meteen naar mij. Dat doe ik dus niet, ik verwijs ze dan terug naar SamenDoen. De aanvraag voor hulp moet daar worden gedaan."

Het werk dat vrijwilligers verzetten is niet alleen fijn voor de ontvanger, ook de vrijwilliger is er soms mee geholpen. "Ruim een jaar geleden is mijn vrouw overleden en daardoor zat ik niet lekker in mijn vel. De sociaal werkster opperde toen dat ik vrijwilligerswerk zou kunnen gaan doen. Inmiddels word ik door SamenDoen ingezet als klusvrijwilliger. Een lampje vervangen, gordijnrails ophangen, alle voorkomende dingen kan ik doen. Behalve schilderen", lacht Henk van Rossem die erg blij is met het werk dat hij kan doen. "Het bevalt heel goed, ik heb er veel plezier in. Ik ben onder de mensen, maak hier en daar een praatje." Ook Nelly van der Zijden zet zich al een aantal jaar in als klusvrijwilliger. In tegenstelling tot Henk vindt ze het heerlijk om mensen te helpen met verven en behangen. "Een paar jaar geleden had ik wat tijd over en ik wilde wat betekenen voor anderen. Dan is het toch fijn dat je je kwaliteiten in kan zetten? En ik heb er nog lol in ook." Voor Nelly staat wel voorop dat de mensen waar ze komt zelf meehelpen. "Al is het maar met het brengen van een emmertje water. Ik ben geen goedkope klusser die zomaar ingezet kan worden, ik wil juist mensen weer een stapje verder brengen in hun zelfstandigheid. Ik geef ze tijdens het klussen dan ook graag tips, zodat ze een volgende keer misschien zelf aan de slag kunnen. Dan wordt iedereen er blij van."