Veel aandacht voor duurzaam vervoer in mobiliteitsplan

Ruimte voor fiets in Vijfheerenlanden

vijfheerenlanden • Het college wil toe naar een een duurzaam verkeers- en vervoerssysteem met een optimaal netwerk voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. De belangrijkste aspecten bij deze doelstelling zijn bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid.

Het plan wordt deze maand besproken in de gemeenteraad.


Verbeteringen

Veel geld zal worden gestoken in het verbeteren en het verfijnen van het fietsnetwerk. De fietsinfrastructuren die nu niet voldoende ruimte bieden voor de verwachte toekomstige groei aan fietsers in verschillende soorten en maten en snelheden worden verbeterd, bijvoorbeeld door het verbreden van fietspaden. "Fietsverkeer is een goed alternatief voor het autoverkeer op kortere afstanden", staat in het door bureau Royal Hashkoning opgestelde mobiliteitsplan.


"Wat een ‘korte’ afstand is, wordt steeds ruimer omdat, door elektrisch fietsen en goede fietsroutes, steeds langere afstanden reëel worden."


Ouderen

Ook neemt het aantal ouderen dat de fiets gebruikt nu en in de toekomst verder toe. Deze kwetsbare verkeersdeelnemers hebben behoefte aan veilige, directe en comfortabele fietspaden. Maar van belang is wel dat deze routes ook geschikt zijn voor de snellere fietsers.

In het plan wordt onder andere prioriteit gegeven aan het verbeteren van de fietsverbinding over de A27 en de A2. Daardoor wordt een fietsritje vanuit Vianen naar de Uithof in Utrecht een echt alternatief voor de auto.


Merwedekanaal

Verder denkt het college over verbetering van de fietsroutes langs het Merwedekanaal in Vianen, de Lexmondsestraatweg, de Tienhovenseweg/Vogelezangseweg, de route Broekgraaf/station Leerdam en de Lingebrug in Leerdam. Nieuwe (snel)fietsroutes kunnen volgens het plan worden aangelegd tussen Leerdam en Vianen, tussen Leerdam en Arkel, tussen Leerdam en Beesd en tussen Meerkerk en Arkel.


Naast de aanleg van nieuwe fietspaden wordt ook onderzoek gedaan naar de voorrangregels voor fietsers op bijvoorbeeld rotondes.


Openbaar vervoer

Naast de fiets is er in het mobiliteitsplan veel aandacht voor behoud en versterken van het openbaar vervoer. Vooral de overstappunten (de zogenaamde HUB's) worden steeds belangrijker. Verder wordt in het plan gepleit voor verbetering van de ov-verbinding naar Utrecht, terwijl ook de nieuwe woonwijk Broekgraaf in Leerdam beter moet worden ontsloten via een goede busverbinding. In het mobiliteitsplan wordt ook gepleit voor een nieuwe ov-verbinding richting Culemborg.


Veel minder prioriteit heeft het aanleggen van extra wegen voor gemotoriseerd verkeer (lees: auto’s). “Extra voorzieningen voor gemotoriseerd verkeer dienen alleen gerealiseerd te worden als hiermee ook de positie van het openbaar vervoer of het langzaam verkeer en/ of de leefbaarheid verbeterd wordt”, aldus het mobiliteitsplan.


Autoverkeer

Door het optimaliseren van locaties waar relatief veel langzaam verkeer en gemotoriseerd verkeer elkaar kruisen wordt zowel de doorstroming van het gemotoriseerd verkeer als de oversteekbaarheid van het langzaam verkeer verbeterd.


Toch sluit het college de aanleg van een nieuwe route voor autoverkeer (bijvoorbeeld een randweg) niet uit. "In sommige gevallen kan de aanleg van een nieuwe weg wel degelijk bijdragen aan het bereiken van één van deze drie aspecten van onze hoofdoelstelling.”