Van het gas af: zoeken naar mogelijkheden

vijfheerenlanden • In de gemeente Vijfheerenlanden moeten tot het jaar 2030 zo'n 4700 van de 23.5000 woningen van het gas af. Het komende jaar wordt bekeken op welke manier dat het beste kan worden gerealiseerd en welke wijken daarvoor het meest geschikt zijn en als eerste in aanmerking komen.

De gemeente gaat daar komend jaar over nadenken samen met andere zogenaamde stakeholders, zoals woningbouwcorporaties, netbeheerder Stedin, waterschap Rivierenland en vertegenwoordigers van lokale initiatieven. Het project wordt begeleid door het gespecialiseerde adviesbureau Over Morgen.

Er is een aantal mogelijkheden om gebouwen op een duurzame manier te verwarmen; via een waterpomp, een collectief warmtenet, volledig elektrisch of via hernieuwbaar gas. Bij een collectief waternet worden gebouwen verwarmd met bijvoorbeeld industriële restwarmte of geothermie. Ook wordt in Nederland al geëxperimenteerd met oppervlaktewater (uit de Lek bijvoorbeeld) of afvalwater. Bij die laatste optie moet het water nog wel collectief of individueel op een hogere temperatuur worden gebracht. Bij volledig elektrisch wordt per woning gebruik gemaakt van een waterpomp. Als hiervoor wordt gekozen, moet er in het huis vergaand worden geïsoleerd.

De hoop voor de komende jaren is gevestigd op hernieuwbare gassen. Groot voordeel is dat het bestaande aardgasnet volledig in gebruik kan blijven. Deze optie is voorlopig nog toekomstmuziek, benadrukte Robertjan Spaans van bureau Over Morgen donderdag tijdens het VHL Plein.