• Rob de Wit in de opslag- en bezoekruimte van de J.W. Oomsstichting in Arkel.
• Rob de Wit in de opslag- en bezoekruimte van de J.W. Oomsstichting in Arkel. Foto: Geurt Mouthaan

Opslagruimte in Arkel open voor belangstellenden

Schatkamer van J.W. Ooms

Het overgrote deel van de nalatenschap van de bekende streekschrijver en schilder J.W. Ooms is opgeslagen in het voormalige gemeentehuis in Arkel. Maar de J.W. Ooms Stichting stelt de zolderruimte ook open om belangstellenden te verwelkomen.

Honderden boeken, gerangschikt op alfabetische volgorde. De complete bibliotheek van J.W. Ooms (1914-1974) is in nieuwe kasten ondergebracht. Ze vormen de blikvanger op de bovenste verdieping van het voormalige gemeentehuis van Arkel. Daarachter staan kasten met tientallen lades, gevuld met brieven, korte verhalen, foto's en tekeningen en schilderijen. Rob de Wit, bestuurslid van de J.W. Ooms Stichting, schuift er één van open en haalt er een kleine tekening uit. Een herfst-tafereel, met een boom en een paddenstoel. Gesigneerd met 'J.W. Ooms, 1932'. "Prachtig toch? Dit is ons oudste stuk. We hebben het een paar weken geleden gekregen van iemand die het voor een paar euro op een rommelmarkt gekocht had. Op basis van de signatuur kwam hij bij ons terecht." Het is niet de enige aanwinst in de afgelopen maanden. De coronamaatregelen en het noodgedwongen thuisblijven brachten een onverwachte stijging van het aantal schenkingen aan de J.W. Ooms Stichting met zich mee. "Mensen die hun huis opruimen, materialen tegenkomen en dan contact met ons opnemen; dat gebeurt regelmatig", knikt De Wit. "Met name uit de Alblasserwaard en de Krimpenerwaard worden we benaderd. Daarnaast hebben we ook al meerdere huwelijkscadeaus gekregen, schilderijen die een echtpaar bij hun bruiloft meekreeg. Als zij beiden zijn overleden, doneren de kinderen als ze er niets mee doen het werk vaak aan ons. Eerst kregen we trouwens vooral boeken, inmiddels gaat het meer om tekeningen en schilderijen. Dat vinden we niet erg. En het mooie is: elk object heeft zijn eigen verhaal."
Mede door de vele schenkingen is het stichtingsbestuur meer dan blij met de vierkante meters in het statige pand in Arkel. Eerder had de stichting, opgericht in 2005, alleen de Oomskamer in museum Het Voorhuis in Boerderij Gijbeland in Bleskensgraaf. "Er is een klein zoldertje boven en daar daar zat alles in dozen, door elkaar heen. Het doel van de stichting was naast bewaren juist ook het werk van Ooms te laten zien. Dat kon op die plek absoluut niet."
De zoektocht naar een ruimer onderkomen voerde eerst naar een kantoor in Ameide. "Dat bleek ook te klein. Hoe meer we uitpakten, hoe moedelozer we werden”. We kwamen enkele jaren geleden in contact met de heer Van Daalen, eigenaar van het voormalige gemeentehuis in Arkel. Hij stelde een deel van de zolder tot onze beschikking. Daar waren en zijn we hartstikke blij mee. Als eerste hebben we een timmerman boekenkasten laten maken om de bibliotheek van Jo Ooms een plek te geven. Gelukkig kregen we daarna van de heer Van Daalen nog een extra stuk van de zolder dat we mochten gebruiken. Daar zijn nieuwe kasten met lades en vakken gekomen om de andere materialen te rangschikken en onder te brengen." Dat rangschikken was een forse klus, gezien de forse hoeveelheid materialen van onder meer veelschrijver, schilder, damliefhebber, raadslid, zondagsschoolleraar en geitenfokker Ooms, geboren en getogen in de Alblasserwaard en een overtuigd streekliefhebber. "Het was een zeer veelzijdig en zeer actief mens. Zo hebben we bijvoorbeeld een uitgebreide correspondentie. Helaas is daarvan alleen de binnenkomende post beschikbaar. De brieven die hij zelf schreef zijn er niet; het is de volgende stap om die te achterhalen in archieven van bijvoorbeeld uitgevers en het christelijk blad De Spiegel, waar hij ook voor schreef."

Het uitzoeken en inventariseren van het archief is inmiddels op een oor na gevild. Een korte rondleiding door Rob de Wit toont hoe gemakkelijk er gezocht kan worden naar bijvoorbeeld tekeningen en schetsen die hij maakte van de Lekdijk bij Ameide, foto's uit het familiealbum of de handgeschreven manuscripten van zijn boeken. "Daarom willen we nu belangstellenden welkom heten om hier op bezoek te komen. En ja, er zijn nog veel liefhebbers van het werk van Jo Ooms. Het gaat daarbij vooral om ouderen én om mensen uit de Alblasserwaard. Het grootste deel van zijn leven was hij de spreekwoordelijke profeet die in eigen land niet geëerd werd, maar later veranderde dat en werd hij ook hier een geliefd schrijver. Velen hebben hier boeken van hem in de kast staan, of schilderijen aan de muur hangen. Bij ons kunnen ze terecht voor meer informatie, achtergrondverhalen of om kennis te maken met de vele kanten van Ooms. De levensbeschrijving van deze bijzondere man is door ons bestuurslid, Jan Boele uit Bleskensgraaf, prachtig omschreven in de biografie ‘J.W. Ooms' en is via de website te bestellen.” Het stichtingsbestuur is overigens nog op zoek naar versterking in de vorm van een jonger iemand wiens talenten op het terrein van het opzetten en inrichten van tentoonstellingen ligt. "Het zou prachtig zijn als zich iemand aan zou melden, om het werk van J.W. Ooms ook op die manier naar buiten te kunnen brengen." Info: www.jwooms.nl.