Afbeelding
Foto: Stockfoto

Geen verbod op drones

kinderdijk • Een verbod om met drones boven de molens van Kinderdijk te vliegen is juridisch niet mogelijk. Dat deelde het college van Alblasserdam deze week mee aan de gemeenteraad.

Vanuit de Alblasserdamse raad bestond - net als in Molenlanden - de wens om artikelen in de APV op te nemen die zagen op het instellen vaneen droneverbod boven het molengebied Kinderdijk. ‘Dit is echter juridisch gezien niet mogelijk’, stellen burgemeester en wethouders.

De gemeente heeft geen bevoegdheid over het luchtruim. ‘Anderzijds wordt op Europees en landelijk niveau regels gesteld over dronegebruik waarbij geen mogelijkheid wordt geboden voor gemeenten om eigen regels te stellen. Het opnemen van dergelijke regels zou dus in strijd zijn met hogere regelgeving.’

Navraag bij de gemeente Molenlanden heeft uitgewezen dat zij (uiteindelijk) ook geen verbodsbepaling heeft opgenomen met dezelfde argumentatie. Het molengebied Kinderdijk wordt echter wel aangemerkt als Natura 2000-gebied. ‘Hierdoor gelden er zwaardere regels voor het vliegen met drones en moet (hoogstwaarschijnlijk) ook een vergunning worden aangevraagd wanneer men hier overheen wil vliegen met drones.