• Ambtenaren zien het gemeentehuis het liefst in Leerdam, Vianen staat op de tweede plek.
• Ambtenaren zien het gemeentehuis het liefst in Leerdam, Vianen staat op de tweede plek. Foto: Marijke Verhoef

College overweegt servicepunten in dorpshuizen

VHL denkt na over gemeentehuis

vijfheerenlanden • Uitgangspunt is dat de huisvesting past bij de wensen die de inwoners stellen aan de dienstverlening. Bovendien moet het gemeentehuis een moderne werkplek bieden voor de medewerkers. In mei sprak de plaatselijke politiek ook al over dit onderwerp. De overgrote meerderheid van de raad kwam toen tot de conclusie dat het nieuwe gemeentehuis geen luxueus paleis hoeft te zijn, maar dat een sober, efficiënt en duurzaam gebouw voldoet.

Deze weken legt het college de raad een voorstel voor om kaders te kunnen stellen. B&W hebben onderwerpen bedacht waar de raad over kan discussiëren. Begin december wordt het opinievoorstel besproken in de commissie Algemene Zaken, voor de zomer kiest de raad een definitief scenario.


Een van de onderwerpen is het aantal werk- en overlegplekken. De trend is dat steeds meer ambtenaren er de voorkeur aan geven om thuis te werken. Die tendens wordt door ‘corona’ alleen maar versterkt. Een enquête laat zien dat ook de ambtenaren van VHL steeds meer thuis willen werken. “Globaal geven de medewerkers aan slechts vier dagdelen per week op kantoor te hoeven zijn. Kantoordagen zijn vooral bedoeld om samen aan een opdracht te werken en voor intensief overleg en ontmoeting", aldus het voorstel. Dat leidt ertoe dat in het ‘nieuwe’ gemeentehuis minder werkplekken nodig zijn en méér ruimtes waar ambtenaren kunnen vergaderen en samenwerken. Bovendien heeft de gemeente als werkgever de zorgplicht om de thuiswerkplek aan de ARBO-richtlijnen te laten voldoen. Ook komt de vraag aan de orde of er bij de inrichting van het gemeentehuis blijvend rekening gehouden moet worden met de 1,5 meter samenleving. “Het is niet onvoorstelbaar dat we de komende decennia te maken krijgen met meer pandemieën”, opperen B&W.

De dienstverlening is een ander belangrijk item. Een enquête die afgelopen zomer onder de inwoners werd gehouden, maakte duidelijk dat steeds meer mensen kiezen voor digitaal contact. Dat onderzoek leverde ook de conclusie op dat in het geval van ‘persoonlijke' dienstverlening de voorkeur uitgaat naar service ‘om de hoek' met minder dan tien kilometer reisafstand. Vandaar dat het college voorstelt om - naast een goede digitale bereikbaarheid - servicepunten in te richten waar inwoners terecht kunnen met hun vragen, voor algemene informatie en om plannen in te zien. Om de kosten te drukken, komt er alleen in het gemeentehuis een volledig ingericht servicepunt voor het aanvragen en uitgeven van paspoorten en rijbewijzen. De overige servicepunten komen in - bijvoorbeeld – dorpshuizen of verzorgingstehuizen. Die punten worden aangevuld met ‘aanlandplekken' of projectruimtes voor ambtenaren en inwoners. Om de inwoners tegemoet te komen, oppert het college de mogelijkheid paspoorten en rijbewijzen – tegen vergoeding – thuis te bezorgen.


Het boeiendst - en gevoeligst - is de vraag waar het gemeentehuis komt te staan. Leerdam, Vianen en Meerkerk komen het meest in aanmerking, maar ook nieuwbouw elders of het gebruik van leegstaande panden wordt als optie genoemd.