Vrijkomende agrarische gebouwen

Zoektocht naar mogelijkheden

molenlanden • Jaarlijks beëindigen circa vijftien agrariërs in de Alblasserwaard hun bedrijf. Het grootste deel van deze bedrijven ligt in Molenlanden, deels aan ruilverkavelingslinten.

Het college heeft beleid opgesteld, maar SGP en PM vinden de informatie daarin onvoldoende. De twee partijen komen daarom volgende week met een ‘inspiratiedocument’, als basis voor gesprekken met stoppende boeren.


Enkele dingen die op vrijkomende plekken in de ruilverkaveling niet mogen werden er dinsdagavond tijdens een vergadering van de raadscommissie Wonen, Werken & Verkeer wel genoemd. “We willen er niet nog meer transport- en metaalbedrijven krijgen”, aldus Bert Moret (VVD). Pieter van Bruggen (CU) wilde weten: “Hoe kijkt het college aan tegen de optie om lege gebouwen om te zetten in zorgwoningen en tiny houses?” Wethouder Teunis Jacob Slob: “Wat betreft zorgwoningen en tiny houses: we laten ons graag verrassen, met inachtneming van de kwaliteit die we willen bewaren.”


Burgerwoningen

Herman van de Water CDA reageerde: “Tiny houses in het agrarisch gebied? In een van de vorige bestemminsplannen is geconstateerd dat de bouw van burgerwoningen ongewenst is.” Slob: “We moeten oppassen dat we elkaar niet gaan vangen op voorbeelden. Maar inderdaad, we hebben gezegd: liever geen toename van woningen in het buitengebied. Dat blijft van kracht.”

Van Bruggen vroeg zich af of het een optie is om vrijgekomen agrarische gebouwen te slopen en vlak bij kernen huizen terug te bouwen. “We zijn benieuwd hoe het college dat ziet, of het een realistische optie is, als we kijken naar de focus van de provincie op het groene hart.”


Slob: “Slopen en eventueel herbouwen van woningen in en nabij de kernen, kan dat zomaar? Nee, daarom zijn we blij dat de provincie ons ondersteunt. Een vervolggesprek zal met de provincie moeten plaatsvinden, willen we hier een succes van maken. Welke ruimte is er dan? Het is geen gelopen race.” De wethouder beloofde de raad over de voortgang van deze gesprekken te informeren.

Bas de Groot (SGP) wil meer duidelijkheid over mogelijkheden. “We vragen ons af of we nog teveel de discussie gaan krijgen over de inpassing. We dagen het college uit om het concreter te maken en met voorbeelden te komen. Verwerk kansen in een inspiratiedocument. Benoem concreet wat wel en niet past.” Slob: “Hoe voorkom je willekeur? Dat is door samen het gesprek aan te gaan, kwaliteitsaspecten te delen. We willen wel ruimte voor creativiteit en geen standaardoplossingen.”


Verwachtingsmanagement

De Groot hield vol: "Verwachtingsmanagement is ook belangrijk als een initiatiefnemer ergens aan begint." Verschoor gaat samen met De Groot motiveren 'waarom je in bepaalde situaties voor bepaalde oplossingen kiest'. Meer op: hetkontakt.nl

Anne Marie Hoekstra