• Goof Heikoop voor het voormalige gemeentehuis in Hoornaar.
• Goof Heikoop voor het voormalige gemeentehuis in Hoornaar. Foto: Geurt Mouthaan

Goof Heikoop uit Hoornaar zwaait af bij gemeente Molenlanden

De laatste der gemeentebodes

hoornaar • De term gemeentebode is trouwens al langer niet gangbaar. "Facilitair medewerker, zo noemen ze het nu officieel", lacht Goof Heikoop. "Maar voor veel mensen ben ik gewoon nog de bode. Ach, mij maakt het niet zoveel uit." Want welke naam je er ook aan geeft, belangrijk is en was zijn werk achter de schermen wel. Ervoor zorgen dat bij bijvoorbeeld het sluiten van huwelijken, raadsvergaderingen en de Lintjesregen alles soepel liep, daar tekende Goof Heikoop voor. "Stoelen klaarzetten, de toga van de ambtenaar van de burgerlijke stand klaarleggen, de muziekinstallatie testen, zorgen dat er voldoende drinken was bij een vergadering, ik regelde het allemaal. Het waren soms kleine dingen: dan zag ik dat er bij een huwelijk geen tafel was om de akte te tekenen en zorgde ik ervoor dat die er toch kwam."

Voordat Goof Heikoop in 2008 aantrad als gemeentebode bij de toenmalige gemeente Giessenlanden, werkte hij jarenlang voor het gemeentelijke woningbedrijf. Ook daar waren zijn werkzaamheden zeer divers: in het onderhoud verrichtte hij bij de woningen allerlei kleine reparaties en onderhoudsklussen. "Het woningbedrijf werd destijds verkocht. Ik kreeg toen het aanbod om als gemeentebode bij de gemeente aan de slag te gaan. Daar heb ik ja tegen gezegd."


Het was nog in de tijd dat een gemeentebode met de koffie- en theekar de ambtenaren langsging om hen op de werkplek van warme dranken te voorzien. "Dat heb ik kort nog gedaan. Al snel kwamen de koffie- en theeautomaten en was dat niet meer nodig. Ook post bezorgen was toen gebruikelijk; langsgaan om brieven en poststukken rond te brengen en wat mensen wilden versturen op te halen. Ja, het was na mijn werk voor gemeentelijk woningbedrijf wel even wennen. Ik had met dit werk geen ervaring en heb zelfs nog een cursus ervoor gevolgd."

In het gemeentehuis werd de inwoner van Hoornaar - hij woont op een steenworp afstand van zijn werkplek - een bekend en vertrouwd gezicht, iemand bij wie je altijd terecht kon als er iets geregeld of gerepareerd moest worden. "Daarbij had ik profijt van mijn technische achtergrond. Ik kon veel kleine klusjes zelf doen. En als er een koffieautomaat het weer eens niet deed, kon ik op een gegeven moment al snel zien wat er mis mee was."

De tijd van afscheid is nu gekomen. Goof Heikoop kijkt met veel plezier en genoegen terug op zijn jaren als gemeentebode. "Ik heb maar liefst zes burgemeester meegemaakt. Van Werner ten Kate kreeg ik zelfs nog een kaartje, terwijl hij inmiddels ergens in Drenthe werkt. Dat vond ik wel heel mooi. En nee, het kost me geen moeite om mijn werk neer te leggen. Ik heb thuis nog meer dan genoeg te doen en kan nu meer tijd besteden aan mijn grote hobby, wandelen."


Geurt Mouthaan