• De Pinkeveerse brug.
• De Pinkeveerse brug. Foto: Bert Bons

Handtekeningen-actie restauratie Pinkeveerse brug

giessenburg • Met een online handtekeningenactie ondersteunen inwoners van Giessenburg en de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen hun eis om de Pinkeveersebrug te restaureren en niet te vervangen.

De karakteristieke brug verkeert in slechte staat. Eigenaar Waterschap Rivierenland stelde voor om de verbinding te vervangen door een smalle stalen brug, maar dit idee ging na protest van omwonenden en de historische vereniging van tafel. Momenteel is het waterschap bezig met een nieuw ontwerp, waarbij de breedte van de huidige brug gehandhaafd blijft. Wat betreft de initiatiefnemers van de handtekeningenactie gaat dat niet ver genoeg. ‘Wij willen de unieke, grotendeels houten tolbrug (één van de laatste exemplaren in Nederland) behouden! Laat deze brug met haar rijke historie niet verloren gaan!, zo laten zij weten in de toelichting bij de actie. ‘De tekening die het Waterschap nu heeft gemaakt, laat een ‘look-a-like' brug zien, net zo breed als de huidige houten brug. De gemeente is van plan hiervoor vergunning af te geven.'

In de petitie vragen zij namens aan het waterschap om als eigenaar te voldoen aan onderhoud en behoud van het object. ‘Zoals de eigenaar van een gemeentelijk monument behoort te doen! De petitie zal op 24 november worden aangeboden aan gemeenteraad en het college van Molenlanden.