CDA wil dat deel Enecogeld opzij wordt gezet

Geen bezuinigingen Vijfheerenlanden

vijfheerenlanden • Naast de 33 miljoen worden ook nog eens miljoenen euro's geïnvesteerd om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen, het weerstandsvermogen te versterken en het dividendverlies (van Eneco-aandelen) te compenseren.

De begroting werd donderdag unaniem aangenomen. Terwijl veel andere gemeenten moeten bezuinigen, is dat niet het geval in Vijfheerenlanden. Alleen Marieke van der Spek (CDA) had nog wel een kritische kanttekening bij het instellen van de diverse fondsen. Tijdens een eerder debat in september had ze al aangegeven dat het geld niet op hoeft. Er moet wat betreft het CDA ook geld overblijven voor toekomstige generaties. "Wat ons betreft wordt een deel van het geld opzij gezet zonder er een bestemming aan te koppelen om ook in de toekomst nog gebruik te kunnen maken van deze gelden."


Fondsen vaststellen

Van der Spek stelde voor om de fondsen wel alvast vast te stellen, maar de bedragen nog tot een minimum te beperken. Ze had om die reden ook wat moeite met een amendement van PvdA, ChristenUnie en Groenlinks voor de besteding van het fonds ter versterking van het sociaal domein. Daarbij wordt 1 miljoen euro bestemd voor preventie, vroeg signalering, de verbinding tussen onderwijs en zorg en het leveren van zorg dichtbij. De andere 1 miljoen euro gaat dan naar armoedebestrijding en schuldhulpverlening. Het CDA ging uiteindelijk wel akkoord met het amendement, dat unaniem werd aangenomen.

De fractievoorzitters gebruikten het begrotingsdebat om hun eigen speerpunten nog eens nadrukkelijk te benoemen. Evert Geluk (SGP) vroeg in zijn bijdrage extra aandacht voor infrastructuur, mobiliteit en het sluipverkeer. En opnieuw ook voor de landbouw. De SGP ergert zich aan het feit dat landbouw in het beleid onderdeel wordt van de landschapsvisie. "Landbouw en landschap moet je gescheiden houden", vindt hij.


Joop van Montfoort (PvdA) benadrukte de speerpunten van zijn partij: eerlijk delen, gelijke kansen voor iedereen, een fatsoenlijk inkomen en betaalbare woningen. Hij ging ook uitgebreid in op de gevolgen van de coronacrisis. "We hebben ons van de meest kwetsbare en meest krachtige kant laten zien." Hij ziet ook veel creativiteit. "Het is mooi om te zien dat sportverenigingen manieren vinden om hun wedstrijden op een verantwoorde manier te sporten en dat theatervoorstellingen ondanks de beperkingen gewoon door kunnen gaan."


Klaas de Zwaan (D66) was uitermate tevreden over de begroting. Erik van Doorn (GroenLinks) haakte aan bij de verruwing in de samenleving en het feit dat groepen steeds meer in hun eigen bubbel leven. In Vijfheerenlanden is de saamhorigheid nog groot, ondanks de diversiteit in stad-platteland en christelijk-seculier.


Wim van Dijk (VHL Lokaal) zei dat de begroting enerzijds een gevoel van opluchting opriep. Maar hij tekende daarbij wel aan dat de begroting sluitend is gemaakt door gebruik van de Enecogelden, terwijl ook taken worden doorgeschoven.