Slooppremie voor de Pinkeveerse brug

Aan het begin van deze eeuw is het Waterschap Rivierenland eigenaar geworden van de Pinkeveerse brug. Een gemeentelijk monument met een zeer rijke cultuurhistorie op één van de mooiste plekjes in de Alblasserwaard. Het Waterschap heeft in die 20 jaar nooit onderhoud gepleegd aan de brug. Daarom heeft de brug op dit moment veel achterstallig onderhoud en wil het Waterschap de brug slopen en vervangen door een smallere brug die gemaakt wordt van minder onderhoudsgevoelige materialen dan de huidige brug. Je zou kunnen veronderstellen dat de gemeente Molenlanden als hoeder van de gemeentelijke monumenten hier wel een stokje voor zal steken. Maar wie dat denkt komt bedrogen uit. De gemeente had uiteraard de collega-overheid Waterschap Rivierenland op de onderhoudsplicht van het monument kunnen wijzen, ja zelfs op grond van de Erfgoed verordening Molenlanden 2019 moeten wijzen, maar heeft dat nooit gedaan. Toegegeven: het college heeft de door het Waterschap aangevraagde vergunning voor sloop en nieuwbouw van een smallere brug afgewezen. Maar de vraag zal altijd blijven of het college tot deze weigering autonoom besloten heeft of dat deze ingegeven werd door de vele protesten die afgelopen zomer geklonken hebben. Zou het Waterschap na de weigering van de vergunning tot het inzicht komen dat er dan niets anders op zit dan de burg te restaureren? Sinds deze week weten we dat dit niet het geval is.

De brug is blijkbaar inmiddels zover in verval geraakt dat de gemeente actie gaat ondernemen om de veiligheid van weggebruikers te garanderen: nota bene op een burg waarvan het Waterschap de eigenaar en beheerder is. Als een willekeurige ingezetene van de gemeente Molenlanden een verordening overtreedt dan wordt door de gemeente opgetreden. Maar als collega-overheid Waterschap Rivierenland dat doet, dan lost de gemeente het probleem zelf op. Collega’s onder elkaar zullen we maar zeggen.

En de dwaling van de gemeente gaat nog verder. Ook sinds deze week weten we dat de gemeente bereid is om de eerder afgewezen vergunning alsnog te verlenen, mits het Waterschap de breedte van de brug in stand houdt. De gemeente zal de meerkosten van de bredere brug voor z’n rekening nemen. Als het Waterschap op het aanbod ingaat, is de door het college toegezegde bijdrage niets anders dan een slooppremie. Het lijkt wel alsof het college van mening is dat de Pinkeveerse brug zijn monumentale waarde dankt aan zijn breedte, en verder nergens aan. Dit is een grote vergissing en het zou een onvergefelijke blunder zijn als hierdoor de historische brug gesloopt mag worden.

De monumentale Pinkeveerse brug ligt er al sinds 1883. We gaan die brug toch niet na 20 jaar Tielse laksheid in containers naar de stort brengen? Gemeente: doe uw plicht en ga handhaven!

Wout de Jong
Tolhuis Pinkeveer, Neder-Slingeland