Dierenambulance bevrijdt zwaan uit knotwilg

Dierenambulance bevrijdt zwaan uit knotwilg

hoornaar/noordeloos • Medewerkers van de Dierenambulance hebben donderdagochtend 29 oktober een zwaan bevrijd die in een knotwilg vast zat. Een foto van dit voorval staat op de voorpagina van de krant van deze week.

Omdat een knotwilg doorgaans geen plek is die zwanen uitkiezen om te landen, ging de Dierenambulance direct na de melding ter plaatse. Op de locatie werd besloten om de hulp van de brandweer van Noordeloos en Hoornaar in te schakelen.
In overleg met de brandweer werden twee opties doorgesproken. Er zouden takken afgezaagd kunnen worden om zo het dier te bevrijden. Of er zou een poging gedaan kunnen worden om de zwaan tussen de wilgentenen door te tillen. Een bevrijding bovenlangs dus. In overleg werd besloten om eerst te proberen om de zwaan bovenlangs te bevrijden. Gelukkig bleef de zwaan heel kalm en zodoende lukte het de vrijwilligers van de Dierenambulance om hem te bevrijden. De zwaan was niet gewond, wel geschrokken en dus kon hij direct weer zijn vrijheid terug krijgen.


Fortuynplein krijgt cameratoezicht

groot-ammers • Vanwege de al jarenlang steeds opnieuw oplaaiende overlast op het Fortuynplein in Groot-Ammers start de gemeente Molenlanden binnenkort met cameratoezicht.

Het toezicht gaat drie maanden duren. Eerder voerde de gemeente hierover overleg met justitie, de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Burgemeester Theo Segers: “Op dit moment is het rustig op het Fortuynplein. Maar soms piekt de overlast enorm.”
“Er zijn veel gesprekken geweest met zowel omwonenden als jongeren. We hebben besloten om voor een korte periode camera’s op te hangen, om scherp te krijgen wat er gebeurt. De problematiek was zo nijpend, dat we hebben bekeken wat strafrechtelijk de mogelijkheden zijn. Het OM en politie zeggen dat de beelden duidelijkheid geven. Het wordt elders in het land regelmatig gedaan.”
De camerabeelden worden niet continu in de gaten gehouden. “Die worden alleen bekeken als er problemen zijn.” Al eerder besloot Molenlanden om meer te investeren in het jongerenwerk. “Want met alleen camera’s los je de overlast niet op.”

De jongerenontmoetingsplek (jop) bij sporthal De Reiger zal worden verbeterd. "Daar komt meer verlichting, meer beschutting tegen de wind en mogelijk wifi. We willen de jongeren daarnaartoe hebben, maar ze laten zich lastig sturen. We zijn ons ervan bewust dat jongeren er behoefte aan hebben om bij elkaar te zijn en dat de samenstelling van groepen steeds verandert. Daarom willen we via onze jongerenwerker in contact komen met hen.”