Een nieuwe ramp: Lijn 94 wordt opgeheven

Hetkontakt.nl vermeldt dat lijn 94 (Utrecht-Ameide) begin 2021 vervalt. Een ramp. Eind 2018 heette het: ‘De regio krijgt een stevig netwerk van snel en frequent hoogwaardig openbaar vervoer.’ Maar het werd een chaos. Bussen die te laat kwamen of helemaal niet, slechte informatie enz. Nu dreigt een nieuwe ramp.

Wij hebben ruim dertig jaar geleden de auto weggedaan. Uit milieuoverwegingen. In 2011 zijn we verhuisd naar Ameide, een dorp met een goede busverbinding met Utrecht, ook ’s avonds laat. Dat werd in 2018 minder, maar het ging. Wat er nu gaat gebeuren is iets anders. Overstappen in Lexmond of Meerkerk. Overstappen geeft altijd extra onzekerheid.
Wij komen regelmatig ’s avonds laat thuis van familiebezoek of concert. Ik moet nog al eens het land in om een lezing te houden. Ik zie mij daar al staan om half twaalf bij de bushalte aan de snelweg in Meerkerk. Wachtend op de laatste bus. Die niet komt. Of misschien toch nog wel. Wanneer ga je een taxi bellen? Dat valt in deze regio ook nog niet mee. Hier spreekt een ervaringsdeskundige. Ik vraag me af hoe vaak de verantwoordelijke beleidsmakers zelf op de bus staan te wachten.

Mijn vraag aan de gemeente Vijfheerenlanden: laat dit onzalige plan niet doorgaan. Plak onze dorpen niet met oude kranten dicht. Ik snap dat er in coronatijd iets moet gebeuren, maar waarom het platteland zoveel zwaarder treffen dan de stad (Utrecht)? Zo jagen we de mensen weer de auto in. En de ouderen blijven 's avonds liever thuis.

Sam Janse, Ameide