Afbeelding
Foto:

Afdeling acute zorg Beatrixziekenhuis staat ter discussie

Zorgen toekomst spoedeisende hulp

gorinchem • Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is één van de 27 algemene ziekenhuis die mogelijk zijn afdeling Spoedeisende Hulp kwijtraakt. De eventuele sluiting staat vermeld in de deze zomer verschenen houtskoolschets acute zorg van het ministerie van VWS.

Deze zogenoemde houtskoolschets is een discussiestuk en bevat nog geen besluit. In deze houtskoolschets’ over de inrichting en bekostiging van het zorglandschap in de toekomst, staat dat alledaagse acute zorg geconcentreerd moet worden in grote centra, waar alle voorzieningen beschikbaar zijn.

Zes gemeenten in de regio vinden dat het eventuele verlies van de SEH-afdeling een slechte ontwikkeling zou zijn. Het gaat om Vijfheerenlanden, Molenlanden, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, Altena en West Betuwe.

“Alternatieve ziekenhuizen zijn voor een deel van onze inwoners verder weg gelegen”, laat het gemeentebestuur van Vijfherenlanden weten. “Daarnaast hebben we op de rijkswegen naar Gorinchem bijna altijd te maken met filevorming wat de betrouwbaarheid van de reistijd ernstig schaadt. Verder vrezen we dat na het afschalen van de SEH ook andere functies verminderen, zoals kraamzorg.”


De zes gemeenten zetten zich in voor een volwaardig streekziekenhuis met een goede actuele zorg. Ze hebben daarom een brandbrief gestuurd naar minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport.


In de zogenoemde ‘houtskoolschets’ staat beschreven dat alledaagse acute zorg geconcentreerd moet worden in grote centra, waar alle voorzieningen beschikbaar zijn. Dat betekent wel dat het aantal ziekenhuizen met een eigen spoedeisende hulp en intensive care, zoals het Beatrixziekenhuis, afneemt.


Spoedhulpposten

Hiervoor in de plaats komen spoedhulpposten in de regio, die de toegang tot spoedzorg moeten waarborgen. Deze spoedhulpposten krijgen ‘beperkte diagnostische mogelijkheden’, schrijven de burgemeesters aan de minister.

“We weten dat een patiënt niet binnenkomt met een diagnose, maar met een klacht. Patiënten kunnen verkeerd getrieerd worden en plotseling hoog complex zijn op een spoedpost of ernstige problemen worden niet herkend op een spoedpost, omdat de ervaring ontbreekt. Patiënten moeten dan met spoed overgeplaatst worden naar een verder weg gelegen SEH, met alle risico’s van dien.”


Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem levert voor een deel van de inwoners van de zes gemeenten de ziekenhuiszorg.

Namens de CDA-fractie in Molenlanden heeft Jonette Korevaar het college vragen gesteld over het mogelijke verdwijnen van de Spoedeisende Hulp van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.

‘Bij een sterkte plattelandsgemeente hoort voor CDA Molenlanden een blijvend sterk streekziekenhuis’, nemen de christen-democraten stelling.


Aan het college wordt gevraagd of het die mening deelt. ‘Wat is uw positie in deze, is er samenwerking in de regio in dit proces?', wil het CDA weten.