• Anne (links) en Gerdien genieten ook zelf van het voorlezen.
• Anne (links) en Gerdien genieten ook zelf van het voorlezen. Foto: Anne Marie Hoekstra

'De kinderen heb ik hard "pang!" laten roepen'

Voorleespret in bieb Noordeloos

noordeloos • Gerdien is moeder van een peuter en weet uit ervaring hoeveel plezier haar dochtertje aan voorleesmomenten kan beleven. “Zelf ben ik ook een enorme lezer”, vertelt ze. Met pretogen: “Als kind had ik na een paar jaar de hele bibliotheek in Ameide uit.”

Ook Anne leest graag. “Ik ging elke week naar de bibliotheek vroeger. Nu studeer ik orthopedagogiek. Ik heb een minor taalontwikkeling gedaan en loop stage in cluster-2-onderwijs, bij kinderen met taalproblemen. Lezen is een hulpmiddel bij taalverwerving.”


Basiscollectie

De dorpskamer en school, beide ondergebracht in het Noorderhuis, vroegen de gemeente om een bibliotheek voor het dorp. Gerdien: “De dorpskamer zette zelf ook al boeken neer die geleend konden worden. Dankzij de Asschergelden (een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken, red.) kon de gemeente met de bibliotheek AanZet een servicepunt inrichten.” Anne: “Er was al een collectie van de schoolbieb, die is nu aangevuld met een basiscollectie van ongeveer honderd titels van AanZet.” Gerdien: “Daarnaast kun je alle boeken van AanZet bestellen en gratis naar Noordeloos laten komen.”


In september ging de bibliotheek open. Kort daarvoor deed AanZet een oproep voor voorleesvrijwilligers, Anne en Gerdien boden zich aan. Zij gaan om de beurt wekelijks voorlezen voor kinderen van vier tot zes jaar. Anne: “In oktober hebben we twee weken proefgedraaid.” Gerdien: “De Kinderboekenweek begon op 30 september. Toen heb ik een ochtend voorgelezen voor kinderen van kindercentrum Bobbi. Een week later heeft Anne dat voor de kleuters gedaan.” Anne: “De locatie is ideaal: school, bibliotheek en kindercentrum zitten allemaal onder een dak. Het was superleuk, de kinderen waren heel enthousiast. Ik heb aangesloten bij het thema van de kinderboekenweek, dat vonden ze geweldig. Op school waren ze ook aan het knutselen over dat onderwerp." Gerdien: "Het thema was 'En toen', over geschiedenis. In mijn groep waren er kinderen bij van nul tot twee jaar. In een van de boeken die ik las, klapt een ballon. De kinderen heb ik hard 'pang!' laten roepen."


Rustig hoekje

Gerdien wijst naar de eerste verdieping van het Noorderhuis, bereikbaar via brede trappen naast de bar. "We zitten achter een wandje in de hoek, op dikke kussens en zitzakken. Het voorleesuurtje is tegelijk met de dorpskamer, de handwerkclub en soms ook het repaircafé. Dus het is druk hier op woensdag. Toch kunnen we daar in dat hoekje rustig voorlezen.”


In de toekomst hopen Gerdien en Anne ook kinderen te bereiken die niet naar kindercentrum Bobbi gaan. Anne: “Op woensdagochtenden, om de week, zijn peuters en kleuters van de school en Bobbi aan de beurt. We denken erover om op vrijdagmiddagen, ook om de week, kinderen van buiten de speelzaal mee te nemen en ook ouders en grootouders enthousiast te maken.” Gerdien: “Als zij erbij zijn, zien ze hoe leuk voorlezen is. We gaan geen uur lang voorlezen; nadat wij hebben gelezen, kunnen ouders en grootouders met de kinderen een boekje uitzoeken. Een abonnement voor kinderen tot 18 jaar is gratis.”

Gerdien: “Voorlezen is heel belangrijk bij de taalontwikkeling. Onder vijftienjarigen is er in ons land een grote leesachterstand. We lopen als Nederland echt achter en in Molenlanden is de taalachterstand relatief hoog.” Daar is iets aan te doen, zegt Gerdien. “Als een kind niet is voorgelezen heeft het op vierjarige leeftijd een woordenschat van ongeveer duizend woorden, als het wel is voorgelezen tot ongeveer vierduizend.” Anne: “Vooral als het interactief gebeurt, leren kinderen er veel van.”


Data

De eerstvolgende voorleesuurtjes zijn van 16.00 tot 17.00 uur op vrijdag 13 november (2-4 jaar), vrijdag 27 november (4-6 jaar) en vrijdag 11 december (2-4 jaar).


Anne Marie Hoekstra