Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Fröhlich keurt kerkdienst met 230 bezoekers ‘ten sterkste’ af

leerdam • In de Sealthiëlkerk -Gereformeerde Gemeente in Nederland- in Leerdam is zondagochtend een dienst gehouden met zo'n 230 aanwezigen. Dit tot afgrijzen van burgemeester Sjors Fröhlich.

Het kerkbestuur overtrad niet de regels, maar negeerde wel de oproep van de burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden.

'230 bezoekers in de kerk, binnen de regels. Ik keur dit toch ten sterkste af. De kerk is bron van solidariteit. Ik roep het kerkbestuur nogmaals op zijn verantwoordelijkheid te nemen. Deze kerken stellen zich zo buiten de samenleving. Van die vaststelling word ik verdrietig', liet Fröhlich zondagavond via social media weten.

Een woordvoerder van de kerk verklaart tegen het AD dat de helft van de gemeente is uitgenodigd, zo’n driehonderd mensen als iedereen komt. ,,Wij vinden de kerkdiensten een wezenlijk onderdeel van het belijden van ons geloof. Daarom hebben wij ervoor gekozen om binnen de wet- en regelgeving meer mensen toe te laten.’’

Het kerkgebouw telt 750 zitplaatsen.


Afkeuring kerkdienst Sealthiëlkerk Leerdam

Burgemeester Fröhlich keurt kerkdienst in Sealthiëlkerk te Leerdam met 230 mensen ten sterkste af. Hier gaat hij m.i. zijn bevoegdheid te buiten. Alleen als men zich niet aan de wet houdt, kan hij van zijn sterke afkeuring blijk geven en zelfs beboeten, maar dat is in dit geval beslist niet aan de orde. De kerken kunnen en mogen met inachtneming van alle RIVM-maatregelen samenkomen, ongeacht het aantal kerkgangers. Het aantal van max. 30 kerkgangers is een dringend advies, maar geen wet!

Die kerk houdt zich in alle opzichten aan de regels van het RIVM en ook aan de wet. Natuurlijk mag burgemeester Fröhlich persoonlijk vinden dat met meer dan 30 mensen samenkomen niet gewenst is, maar als men als kerk daar een andere opvatting over heeft, is dat ook een mening, wat Fröhlich als burgemeester niet ten strengste kan en mag afkeuren en waarover hij zich in het openbaar als burgemeester niet heeft in te laten. Dan miskent hij de vrijheid die de kerken wettelijk volgens de grondwet en ook de coronawet hebben.
Eigenlijk keurt hij dan af dat men zich aan de wet houdt. En dat is wel het laatste wat een burgemeester moet doen.

Mocht men mij van partijdigheid verdenken, dan wil ik u melden dat ik geen lid van de betreffende kerk ben en ook geen inwoner van Leerdam.

Jan de Vos, Hardinxveld-Giessendam