De commissie van het boek, met v.l.n.r. Dirk de Regt, Jaap Stam, Nelly Sonneveld, Ab Boer.
De commissie van het boek, met v.l.n.r. Dirk de Regt, Jaap Stam, Nelly Sonneveld, Ab Boer. Foto: Aangeleverd

Boek over koren-molen De Regt

nieuw-lekkerland/regio • Begin november verschijnt het boek “Korenmolen De Regt”. Ruim drie jaar hield een commissie zich bezig met onderzoek, schrijven en samenstellen. Het was de bedoeling dat de presentatie afgelopen voorjaar zou plaatsvinden. Vanwege de coronacrisis werd dit uitgesteld en vindt nu in soberder vorm plaats.

Al jarenlang had Stichting Herstel Korenmolen De Regt de wens om een boek te maken over de historie en het hedendaagse functioneren van de korenmolen. Deze witte molen op Lekdijk 415 was oorspronkelijk zwart, dateert van ongeveer 1700 en heeft een interessante geschiedenis. Begin 2017 begonnen vijf vrijwilligers aan de klus om een mooi boek samen te stellen. Eens in de vier á zes weken kwam de commissie in het bijbehorende woonhuis van Korenmolen De Regt bijeen. Het schrijfproces verliep in een prettige samenwerking waarbij ieder automatisch zijn/haar eigen rol kreeg. De functies worden door henzelf als volgt omschreven: Ab Boer – adviseur, Dirk de Regt (zoon van molenaar Adriaan de Regt) –bewaker van de geschiedenis, Jaap Stam – coördinator, Nelly Sonneveld – onderzoeker en Ria Herkelman – schrijver.

Na een oproep in De Klaroen waarin lezers gevraagd werd om wetenswaardigheden aan te leveren, verzamelden de commissieleden het feitenmateriaal. Dit bestaat uit een stukje algemene geschiedenis, historie van de molen en de molenaars, het verval en vervolgens het restauratieproces van de molen. Jaap notuleerde de besprekingen en verspreidde ze, waarna de inhoud besproken werd. “Je moet iets hebben liggen om te kunnen bijschaven.” Vervolgens schreef Ria de tekst die ook van buitenaf gecorrigeerd werd, werden foto’s en tekeningen door Nelly bijgevoegd en werd het uitgeefproces bepaald.

“Korenmolen De Regt Nieuw-Lekkerland – Tot een volgende steen …” telt ongeveer 90 bladzijden, is voorzien van (kleuren)foto’s en kost €9,95. Vanaf half november is het verkrijgbaar bij Albert Heijn, Plus Van der Wal, Schoenmakerij Verhaar, Simons-Speelgoed-Huishoud en tijdens openingsuren bij de molen. De opbrengst komt ten goede van Stichting Herstel Korenmolen De Regt. ‘

Vanaf half november tot half december is er een tentoonstelling in 't Carillon die door de Historische Vereniging West-Alblasserwaard opgezet is, met als onderwerp: Korenmolen De Regt.