Molenlanden draait verzelfstandiging voetbal en zwembaden terug

College wil clubs niet rug toekeren

molenlanden • De fusie van Molenwaard en Giessenlanden heeft ervoor gezorgd dat onder andere sportverenigingen en stichtingen binnen de nieuwe gemeente Molenlanden te maken hebben met grote verschillen in behandeling. Dat gelijktrekken is een lastige klus, bleek donderdag 15 oktober tijdens de commissievergadering.

De gemeente telt een flink aantal binnen- en buitensportaccommodaties, dorpshuizen, multifunctionele accommodaties en zwembaden. Verenigingen en stichtingen betalen daarvoor verschillende tarieven en ook het beheer is verschillend geregeld. Het beleid moet geharmoniseerd worden, zoals dat in ambtelijke kringen heet.


Subsidie

Bij voetbalclubs uit het voormalige Molenwaard is sprake van verontwaardiging omdat clubs uit het voormalige Giessenlanden mogelijk weer subsidie gaan krijgen terwijl zij in 2015 een flink geldbedrag ontvingen, met de opdracht het daarmee 15 jaar lang te rooien. Molenwaardse clubs kregen dat bedrag niet. Wel bleven zij jaarlijks subsidie ontvangen. Giessenlandse voetbalclubs stellen dat de bijdrage die zij ontvingen veel te klein was om 15 jaar mee te overbruggen.

Berend Buddingh van Doe Mee vindt dat de gemeente om te beginnen duidelijkheid moet geven over het voortbestaan. “Laat het onomwonden horen: ieder voetbalveld, ieder dorpshuis, iedere tennisbaan, ieder zwembad, ieder korfbalveld: het is er en het blijft. Geef de verenigingen en vrijwilligers die zekerheid.” Het beleid voor de voetbalclubs noemde hij ‘wellicht een hoofdpijndossier’ omdat er sprake is van onvergelijkbare grootheden.


Buddingh rekende het college voor waarom de harmonisatieklus volgens hem klaar moet zijn op 1 januari 2022. “Want dat is de datum dat de Giessenlandse voetbalverenigingen weer een beroep kunnen doen op de gemeente.” Waarom dat volgens hem zo is, legde hij uit met een verhaal over het gevoerde beleid in de afgelopen jaren. De voetbalclubs moesten verzelfstandigen en kregen 3,7 miljoen voor 15 jaar. Te weinig, volgens Buddingh. Volgens zijn rekensom was dit bedrag slechts 45 procent van de benodigde middelen. Jan Lock (SGP) vroeg zich af wat het college bedoelt met de zin ‘harmoniseren, niet uniformeren’. “Dit is met twee tongen spreken.” Wethouder Bram Visser legde uit: “Uniformeren is: alle eigendomssituaties en trajecten gelijk trekken. Dat gaat niet de bedoeling zijn. Wel willen we met elf voetbalverenigingen ongeveer een gelijk speelveld creëren.” Lock: “Ik adviseer: vervang ‘gelijke monniken’ in het document door ‘gelijk speelveld’.”


Zwembaden

Bert Snoek (VVD) vroeg ook om duidelijkheid voor de zwembaden. "De bestuursleden van de zwembaden zijn nu echt aan het watertrappelen. Er is onzekerheid. Daar moet een speciaal traject voor worden opgezet. Ik vind het belangrijk te onderkennen welk belang de zwembaden hebben.”

Ferry van der Koelen (Progressief Molenlanden) wilde graag horen welke rol de gemeente wil spelen. "We missen een stip op de horizon, wat willen we bereiken?” Wethouder Bram Visser erkende: "Nee, we hebben nog geen stip op de horizon, wel uitgangspunten.” Raadsleden die zich afvragen of de gemeente overal de volledige zeggenschap wil krijgen, kon hij geruststellen. "Het is niet de bedoeling om daar waar het goed functioneert, zoals bij het Noorderhuis in Noordeloos, de zeggenschap terug te halen naar de gemeente." Over de voetbalclubs zei Visser: "We worden geconfronteerd met verenigingen die aangeven: zoals die afspraak is gemaakt, dat is niet voor eeuwig op te lossen. Daar willen wij als gemeente ondersteuning bieden, maar wel eerst doorrekenen: hoe zijn ze omgegaan met de besteding? Als het niet mogelijk is om langer dan 15 jaar door te gaan, nemen we de verantwoordelijkheid door te zeggen: dat moeten we repareren.” Meer op: hetkontakt.nl.

Anne Marie Hoekstra