• Molenlanden komt vanwege de coronacrisis met een tegemoetkoming voor inwoners.
• Molenlanden komt vanwege de coronacrisis met een tegemoetkoming voor inwoners. Foto: Stockfoto 123RF

'Corona-tegemoetkoming' inwoners

molenlanden • De belastingdruk voor een gemiddeld huishouden in Molenlanden stijgt komend jaar met 7 procent. Dat komt onder andere door extra kosten voor afvalverwerking en riolering. In verband met de coronacrisis kiest het college van burgemeester en wethouders voor een ‘tegemoetkoming corona’ van 20 euro.

Een meerpersoonshuishouden in een eigen woning met een gemiddelde waarde betaalt volgend jaar 843 euro aan gemeentelijke belastingen. De OZB voor een gemiddelde woning wordt: 301 euro; rioolheffing voor een gemiddelde woning: 226 euro; afvalstoffenheffing voor een meerpersoonshuishouden: 336 euro. Na aftrek van de tegemoetkoming vanwege corona komt het totaal uit op bovengenoemd bedrag.


Afvaltoerisme

Wethouder Bram Visser ligt toe: “Er was een groter aanbod van afval. Door corona zijn mensen huizen gaan opruimen en werd meer afval aangeboden.” Ook afvaltoerisme speelt mee, blijkt uit Vissers woorden. “Er wordt afval gedumpt uit omringende gemeenten waar betaald moet worden bij containers. Deze maand hebben we een avond over ons nieuwe afvalbeleid.”

Visser vervolgt: “Dat de rioolheffing hoger wordt heeft te maken met de harmonisatie van beleid (van de voormalige gemeenten Giessenlanden en Molenwaard, red.). Eerder werd een andere berekening gehanteerd.”


Bezuinigingen

Het financieel perspectief is gunstiger dan verwacht, meldt het college. De begroting 2021 sluit met een positief saldo van 847.000 euro. Om dit resultaat te behalen moet er wel bezuinigd worden. Het college wil onder andere bezuinigen op investeringen in de jeugdzorg (besparing 1.468.000 euro in 2024). Visser: “Daarvoor hebben we het plan ‘Kind nabij’ van wethouder Lanser. Enerzijds willen we investeren in preventie, anderzijds verwachten we dat die preventie een besparing zal opleveren.”


Verder wil het college besparen door het aanbesteden van sportvoorzieningen (besparing 160.000 euro in 2024) en door begraafrechten meer kostendekkend te maken (extra opbrengst 100.000 in 2024).


Onzekerheden

De begroting maakt melding van een aantal grote onzekerheden: de coronacrisis, de kostenontwikkeling van de jeugdzorg, de herijking van het gemeentefonds en het onderzoek naar de bekostiging van het sociaal domein. De concrete uitkomsten zijn nog niet bekend maar de eerste signalen stemmen niet gerust, meldt het college. Visser: “Deze wijzen op een verhoging van de uitkering voor de grote steden ten koste van de plattelandsgemeenten.”


Eneco-aandelen

De reservepositie van Molenlanden was al sterk en is nog verder verbeterd als gevolg van de verkoopopbrengst van de Eneco-aandelen.


Deze opbrengst is deels gebruikt om de meerjarige begrotingspositie te verbeteren. Dit is nodig om in eerste instantie onverwachte tegenvallers op te kunnen vangen. Meerjarige nadelige effecten zullen moeten worden opgevangen in de begroting.