• Wim bij het affiche waarop hij zelf figureert.
• Wim bij het affiche waarop hij zelf figureert. Foto: Anne Marie Hoekstra

'Ik ben gewoon iemand die leuke dingen maakt'

Etaleur nu zelf in 'etalage' museum

giessenburg • Tien jaar lang richtte etaleur, ontwerper en illustrator Wim van Wijngaarden exposities in voor museum Het Reghthuys in Giessenburg. Voor het eerst staat nu het eigen werk van de 70-jarige Giessenburger zélf centraal.

Hij had wel pech: de expositie was net een week te zien toen het museum vanwege corona moest sluiten. Het Reghthuys besloot de tentoonstelling te verlengen tot tenminste 28 november, mogelijk tot en met maart volgend jaar. De bezoeker wordt getrakteerd op een selectie uit het vele werk dat Van Wijngaarden maakte, variërend van affiches voor scholen, verenigingen, het Gorinchemse Jazz Festival en exposities in Het Reghthuys, tot posters voor kerken in Giessenburg en Noordeloos, limericks, strips en originele kerstkaarten waarop zijn kinderen en kleinkinderen figureren.


Longemfyseem

Van Wijngaarden is nuchter: “Ik pretendeer niet dat ik een kunstenaar ben, ik ben gewoon iemand die leuke dingen maakt. Veertien jaar geleden ben ik gestopt met mijn werk als zelfstandig etaleur. Ik heb longemfyseem, in 2005 zei de longarts: ‘Je kan beter stoppen’. Ik kreeg meer tijd om dingen te doen die ik ontzettend leuk vond. Ik ben niet in een gat gevallen en heb het er geen moment moeilijk mee gehad.” Wat ook hielp was dat hij de computer had ontdekt. “Ik kocht een tekenprogramma, er ging een wereld voor me open. Fotograferen doe ik ook heel veel. Met de computer kan ik foto’s helemaal naar mijn hand zetten.”


Voor de kerstnachtdienst van de gezamenlijke kerken in Giessenburg maakt Van Wijngaarden al jaren het affiche. "Dat grote bord dat rond kerst bij de kerken staat, dat ontwerp ik. Ze geven mij het thema van de dienst, daar maak ik een plaatje bij. Het tekenen en ontwerpen heb ik nu al vijftig jaar lang met groot plezier gedaan. Ik deed het altijd gratis, het was liefdewerk. Ook zette ik nooit mijn naam eronder, dat vind ik niet zo belangrijk. De kosten kreeg ik wel vergoed overigens."


Kwajongen

Noch voor zijn vak als etaleur, noch voor zijn werk als illustrator en ontwerper volgde Van Wijngaarden een opleiding. "Ik ben honderd procent autodidact. Door mijn longproblemen was ik vaak ziek. Sporten kon ik nooit, tekenen deed ik het liefst. Ik heb geluk gehad dat ik werk had dat ik wel kon. Ik kan terugkijken op een leven waarin ik mooie dingen kon maken. Ik was vroeger een kwajongen die nergens interesse in had en ben jong gaan werken, bij kledingzaak Van Beuzekom in Gorinchem en Hardinxveld, in de verkoop. Daar zag ik etaleurs bezig en dacht: dat kan ik zelf ook. Als je een creatieve geest en gevoel voor ruimte hebt, kun je etaleren. Zo ben ik voor mezelf begonnen."


Als etaleur maakte hij lange dagen. "Ik ging 's morgens vroeg weg om de files voor te zijn en was pas om 9 uur 's avonds thuis. Het was altijd improviseren, want je wist van tevoren nooit wat er stond. Alleen de kleur kreeg ik te horen, zodat ik uit mijn magazijn passende spullen kon meenemen. Het was elke dag een uitdaging, sfeer maken. Vaak waren etalages vroeger dicht, je ging er met een deurtje in."

Veel mensen in Giessenburg kennen Van Wijngaarden door de kaarten die hij voor anderen maakt. "Als er iemand ziek is in het dorp, maak ik een persoonlijke kaart. Voor mensen die naar het bejaardenhuis gaan, maak ik een foto van het oude huis, met een leuke tekst erbij. Honderden kaarten per jaar maak ik. Soms vertellen kinderen van de ontvangers me: 'Die kaart van jou staat nog altijd bij mijn ouders op de kast'. Je doet er anderen een plezier mee."


Bert den Boer, voorzitter van het museumbestuur, benadrukt dat het museum zich strikt aan de RIVM-richtlijnen houdt. Voor meer informatie: www.museumhetreghthuys.nl.


Anne Marie Hoekstra