• Simon bracht zijn kennis en ervaring samen.
• Simon bracht zijn kennis en ervaring samen. Foto: Aangeleverd

'Je moet eerst de dynamiek in je tent goed leren begrijpen'

Goede interactie als sleutel voor succes

lexmond • Strategieën bedenken is goed, maar aandacht voor de mensen die alle mooie plannen moeten uitvoeren is belangrijker. Organisatieadviseur Simon van der Veer uit Lexmond wil leidinggevenden daarbij helpen en schreef daarom: ‘De Vanzelforganisatie’.

Als adviseur keek Simon al bij heel wat ondernemers ‘in de keuken’, eerst in dienst van Deloitte Consulting, de laatste jaren als zelfstandige. Steeds weer vindt hij zo’n traject bij een bedrijf een avontuur. “Er is een missie te voltooien, als in een spannend jongensboek”, zegt hij. Zelfs via de telefoon klinkt zijn bevlogenheid door in zijn stem. Na een studie bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit, in de afstudeerrichting consultancy, was hij aanvankelijk vooral gericht op goede plannen maken. “Hoe ouder ik word, hoe losser ik daarvan kom. Want achter elk plan zitten mensen. Dat veld van relaties vind ik mateloos interessant.”


Goede intenties

Natuurlijk is kennis van strategie nog steeds belangrijk, erkent hij, maar vooral de interactie fascineert hem. “Ondanks goede intenties zie je enthousiasme voor plannen vaak uitdoven. Ik doe dit werk nu vijftien jaar en dacht: nu wil ik eens helemaal alleen een boek schrijven waarin ik mijn ervaring en creativiteit naar de praktijk kan vertalen.”


De doelgroep bestaat uit mensen in de directie, het management en midden-management. Ondanks een overvloed aan managementboeken verwacht hij dat ‘De vanzelforganisatie’ zijn weg zal vinden naar de doelgroep.

“Je bespaart een hoop tijd door mijn boek te lezen, omdat ik een heleboel literatuur samenvat en een plek geef. En het is superleuk om te lezen, door de 120 tekeningen, quotes en gedichten die ik heb toegevoegd. Mijn boek is ook een hommage aan vakgenoten die me hebben geïnspireerd. Ik heb veel aandacht besteed aan de vormgeving, om het aantrekkelijk te maken.” Er is nog iets waardoor het boek zich onderscheidt: “De meeste managementboeken gaan uit van het maakbaarheidsgeloof, mijn boek niet. Je moet het natuurlijk wel interessant vinden om aan te sluiten bij de inzichten die ik aandraag.”


Kernboodschap van het boek is: ga eerst na wat vanzelf al goed loopt, alvorens een nieuwe strategie te bedenken en implementeren. “Ik nodig leidinggevenden uit: ga samen met mij op pad. Hou een dagboek bij van dingen die jou opvallen, gelet op samenwerking tussen mensen en de omgang met klanten. Ik raad leidinggevenden aan: loop elke week tenminste een dag mee, fiets mee, ga op de bus mee, wees betrokken. Dan kun je aansluiten met je plannen. Je moet eerst de dynamiek in je tent goed leren begrijpen, daarna kun je pas goed nadenken over je strategie.”


Een voorbeeld van een organisatie waar het vaak misgaat is de jeugdzorg. “Maar ook in veel bedrijven zie je terug wat daar gebeurt: het werk wordt te veel opgeknipt in afdelingen en functies. Eén van de spelregels is: alles wat je knipt, moet je ook weer plakken. Je moet dan de heelheid van het systeem weer op tafel brengen. Ik heb een jongere die bij jeugdzorg werd behandeld eens gevraagd op te noemen door wie ze werd behandeld. De hulpverleners vroeg ik op te staan als ze werden genoemd. Zo werd duidelijk: dit is niet effectief. De vraag is: hoe kunnen we van onderaf de organisatie weer dienend maken aan wat moet gebeuren in plaats van dat we van bovenaf bekijken hoe we het efficiënter kunnen doen?”


Koplopers en achterblijvers

Dat enthousiasme voor nieuwe plannen uitdooft komt vaak door de groep die het liefst alles bij het oude laat. Simon ziet echter ook de voordelen van een team met zowel koplopers als achterblijvers. “Als je alleen maar luistert naar mensen die alles nieuw willen, wordt het een chaos. Als alleen luistert naar mensen die alles bij oude willen houden, kun je uitdoven. Het is altijd een zoektocht en een worsteling. Soms is de dialoog er niet meer.” In hoofdstukken met titels als ‘De leider als bliksemafleider’ en ‘Functioneel schoffelen en ruziemaken’ biedt Simon de lezer handvatten om een goede dialoog te bevorderen.

Het boek is te bestellen op www.managementboek.nl