• De finishfoto van 2019.
• De finishfoto van 2019. Foto: Marco Teljeur

Virtuele Roparun

goudriaan • Na de afgelasting van de 2020 editie van de Roparun richt team Goudriaan zich op een nieuwe deelname in 2021.

Het team hoopt tijdens de 30e editie te starten vanuit Bremen. Deze route vervangt de Hamburg route, maar bevat nog steeds de doorkomst in Goudriaan. Doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor de palliatieve zorg aan mensen met kanker. Niels van Leussen: “Normaliter organiseren wij grote evenementen om geld op te halen, maar nu dit voorlopig niet kan moeten we creatief zijn. Dat is belangrijk, want de ziekte kanker treft nog velen van ons. We introduceren nu een virtuele Roparun. Een uitdaging die iedereen op zijn eigen manier mag invullen.” Meer info is terug te vinden op: www.roparungoudriaan.nl.


Informatie 'Veilig en Fit op de fiets' voor professionals

zederik • Zederik in Beweging organiseert op dinsdag 20 oktober van 19.30 uur tot 21.00 uur voor professionals uit de gemeente Vijfheerenlanden een informatie bijeenkomst over het project Veilig- en Fit op de fiets voor senioren.
Via een online bijeenkomst onder leiding van Marjolein Kuijt, fysiotherapeut en gespecialiseerd in fietsveiligheid voor senioren, hoopt Zederik in Beweging professionals zoals fysiotherapeuten, huisartsen, praktijk ondersteuners, trainers of docenten van een ouderen beweeggroep of andere professional die met ouderen werkt, te inspireren en informeren over het Veilig- en Fit op de fietsprogramma dat onlangs is gestart. Tijdens deze bijeenkomst krijgt men allerlei praktische tips die men in het eigen werkveld kunt toepassen. Deelname is gratis. Meer informatie of aanmelden kan bij beweegcoach Stan de Groot via 06-22810286 of info@zederikinbeweging.nl.


Panel positief over duurzame acties

vijfheerenlanden • Een grote meerderheid van een burgerpanel in de Vijfheerenlanden (TipVijfheerenlanden) merkt daadwerkelijk de gevolgen van de klimaatverandering in de eigen leefomgeving.
Maar liefst zestig procent van 356 deelnemers ziet dat bijvoorbeeld doordat het in de zomerperiode droger wordt. In totaal 36% ervaart gezondheidsproblemen. Men slaapt slechter of er zijn klachten over dat het warmer wordt in huis. Van de respondenten merkt 18% niets van de klimaatverandering.
Bijna driekwart van de panelleden (72%) heeft energiebesparende activiteiten ondernomen om de eigen woning duurzamer te maken door gebruik te maken van energiebesparende lampen, 58% van de respondenten geeft aan overal dubbel glas te hebben in de woning. Van degene die nog niet zijn overgegaan op energiebesparende activiteiten, antwoordt 50% dat de kosten te hoog zijn.