Vuurwerkoverlast

Op dinsdag 6 oktober organiseerde de gemeente Molenlanden een zgn. beeldvormende online bijeenkomst over vuurwerkoverlast. Iedereen kon zich hiervoor aanmelden. Er waren interessante presentaties vanuit de gemeente, de politie en bureau HALT en er was wat ruimte voor inbreng van de deelnemers via chat en beeld/geluid.

Wat opviel (of misschien ook niet) was dat de mens weer eens centraal stond: hoe leuk het is voor de jongeren, hoe vervelend voor veel ouderen, criminaliteit, verhalen van de schade enz. Toen ik aandacht vroeg voor het feit, dat vuurwerk enorm veel dierenleed veroorzaakt en het milieu vervuilt, en dat ik bij het opruimen van zwerfafval vrijwel altijd plastic kapjes, kokers etc. aantref (ook buiten het seizoen), werd dat door de gemeente snel weggewuifd als iets dat misschien op landelijk niveau moest worden besproken. En vervolgens ging het weer over mensen...
Waarom? Waarom mogen we het niet hebben over de schade die de mens aanricht aan zijn omgeving? Waarom is natuur plotseling een landelijk probleem en vuurwerkcriminaliteit niet? Waarom zijn we niet bereid om schadelijke gewoontes af te leren om de natuur te ontzien; de natuur, die ons allen in leven houdt en die we zéér snel aan het vernietigen zijn? Waarom wil een gemeente er niet eens over pràten? Vuurwerk zorgt voor enorme hoeveelheden koolstofdioxide (CO2), zwaveldioxide en fijnstof; daarnaast natuurlijk geluidsoverlast, wat weer talloze dieren doodsbang maakt en trauma’s bezorgt; en niet te vergeten de troep op straat en vooral in de natuur, die niemand opruimt (ja, de gemeentelijke veegwagen komt één keer langs in de dorpskernen, maar dat is alles); en tenslotte: de pesterijen en zelfs aanvallen die met vuurwerk worden gepleegd. Als het dan zo nodig is om deze bizarre traditie voort te zetten, doe het dan georganiseerd, op een plek waar dieren er geen last van hebben en die daarna helemaal wordt schoongemaakt. Zoals het nu gaat, is het een lachertje. Vuurwerk wordt massaal illegaal gekocht en wordt steeds zwaarder, en er wordt op grote schaal vuurwerk afgestoken buiten de toegestane tijdvakken.
De maatschappij is miljoenen kwijt aan politie, brandweer, ziekenhuizen en schade (15-20 miljoen schade in 2019); volgens mij kunnen we die wel ergens anders aan besteden; en dat geldt al helemaal voor wat mensen eraan uitgeven: 77 miljoen in 2019!

B. de Looff, Hoogblokland


Cursus wooncoach voor huurders

regio • Voor Lek en Waard Wonen en Tablis Wonen is Het Nieuwe Wonen op zoek naar wooncoaches om huurders persoonlijk advies te geven om thuis energie te besparen. Na een korte basistraining en voldoende oefening bezoekt de wooncoach zelfstandig de bewoners die hebben gevraagd om hulp. Een wooncoach krijgt een vergoeding van 5 euro per uur. Er wordt een training gehouden op dinsdag 27 oktober van 19:15 tot 21:45 uur. Voor meer informatie of aanmelding: info@hetnieuwewonen.nl.