• Marijn (vooraan), Ben en Koos zijn trots op hun nieuwe sporthal.
• Marijn (vooraan), Ben en Koos zijn trots op hun nieuwe sporthal. Foto: Anne Marie Hoekstra

Omnisportvereniging hoopt op nieuwe leden

Vridos blij met nieuwe sporthal

giessenburg • Omnisportvereniging Vridos in Giessenburg heeft afgelopen maand De Giessenhal aan de Kerkweg in gebruik genomen. Als gevolg van de coronapandemie staat de kantine voorlopig leeg, maar gesport wordt er al volop.

Ben Klieverik en Koos Beentjes - sinds 29 september respectievelijk oud-voorzitter en oud-secretaris - en de nieuwe voorzitter Marijn Roverts zijn tevreden mensen. In de nog nieuw ruikende bestuurskamer vertelt Klieverik over het lange traject dat aan de ingebruikname vooraf ging. “Al in 2000 hebben we gevraagd of de oude sportzaal hier in het dorp vernieuwd kon worden. Uitbreiden bleek niet te kunnen en was te duur. In 2014 besloot de gemeenteraad dat er een nieuwe sporthal in Giessenburg zou komen. Waar wisten we nog niet. Maar toen kwam er een nieuwe raad en werd het plan ingetrokken. In 2016 zijn we vanuit de politiek opnieuw benaderd, met de boodschap: Vridos en Peursum, ga maar opnieuw overleggen, er is nu ruimte voor bij de raad. In 2019 gingen de eerste palen in de grond.”


Richtlijnen

De ingebruikname was al gepland in april/mei van dit jaar, de officiële opening zou volgen in juni. “Onder andere door ziekte bij een leverancier en vertraging van de aanleg van parkeerterrein en toegangswegen was toen nog niet alles klaar”, aldus de oud-voorzitter. Toen de hal wél gereed was, maakten de RIVM-richtlijnen sporten in de hal onmogelijk. Klieverik: “Op 1 september mochten we weer sporten, toen hebben we hem in gebruik genomen.” Het gebouw is bezit van de Til Groep en wordt gehuurd door Vridos en de scholen in het dorp. Met vv Peursum, die gelijktijdig nieuwe accommodatie bouwde naast de Giessenhal, worden de ingang en technische ruimtes gedeeld.

Een openingsfeest zit er nog niet in. “In de eerste helft van september hebben alle basisschoolkinderen een consumptiebon gekregen, om in onze kantines te verzilveren. In april 2021 wordt sportpark Doet Actief feestelijk geopend, is het plan.” Naast De Giessenhal vallen onder Doet Actief onder andere het zwembad, de tennisbaan en een mountainbikebaan van 4,5 kilometer. Marijn: “Het is een beetje schrijnend dat je zo’n mooi complex hebt neergezet voor je leden terwijl er nu weer strengere coronamaatregelen zijn.” Koos: “We hadden net alle meubels in de kantine gezet en moesten de helft er weer uit sjouwen. Nu is de kantine weer helemaal op slot.”

Vridos hoopt dat de nieuwe hal nieuwe leden zal trekken. De vereniging telt momenteel 501 leden. Klieverik: “We hadden ooit 750 leden, vandaar dat we ruimtetekort hadden. Er waren wachtlijsten. Nu loopt het ledenaantal terug, we zijn een vergrijzend dorp. Misschien kunnen we starten met nieuwe sporten, zoals basketbal, boksen en yoga. Leden kunnen nu al kiezen uit gym, judo, badminton, volleybal, bewegen op muziek en sport-in.” Marijn: “We gaan actief leden werven, bijvoorbeeld met stuif-ins voor scholen.”


Verenigingsgevoel

De accommodatie brengt Giessenburgers weer meer met elkaar in contact. Marijn: “Omdat we in de oude zaal te weinig ruimte hadden, werden er zaaltjes gehuurd in omliggende dorpen. Mensen die daar gingen sporten, komen elkaar nu weer tegen in onze eigen sporthal.” Klieverik: “Het verenigingsgevoel wordt weer meer gevoeld.”

Marijn en de nieuwe secretaris Anouk Rietveld zien veel kansen voor de vereniging. Marijn: “Het eerste stukje van de toekomst is onzeker door corona, maar de vereniging is financieel heel gezond en we hebben een prachtig nieuw gebouw. Anouk en ik komen in een gespreid bedje. Ik ben ook blij dat Ben en Koos actief blijven voor de vereniging; ze weten heel veel. Er zijn veel kansen voor de vereniging.”
Meer informatie: www.vridos.nl.

Anne Marie Hoekstra