• Rijk de Jong.
• Rijk de Jong. Foto: Geurt Mouthaan

Het succes van verhuren van de Solex

streefkerk • Solexverhuur Alblasserwaard heeft sinds enkele maanden een nieuwe eigenaar. Rijk de Jong uit Streefkerk nam het toeristische bedrijf uit Groot-Ammers over. Met succes: het loopt zo goed dat De Jong ook onlangs 'buurbedrijf' Solextochten Kinderdijk overnam.

De telefoon staat niet stil, de mails met reserveringen komen met grote regelmaat binnen; Rijk de Jong nam eerder dit jaar in een opwelling Solexverhuur Alblasserwaard over. "Ik kwam een paar maanden geleden door Groot-Ammers en zag daar langs de dijk een Solex te koop staan. Het leek mij leuk om er eentje te hebben, dus ben ik gestopt en ben ik naar de eigenaar toegegaan. Het bleek dat hij er nog meer in de verkoop had en hij bood me aan meteen ook het hele bedrijf Solexverhuur Alblasserwaard over te nemen."

Een spontaan aanbod, waar De Jong ook spontaan in meeging. "Al heb ik wel even met het thuisfront overlegd", lacht hij. "Het leek me gewoon leuk om te doen en de vorige eigenaar gaf aan dat het niet zo hard liep."


In werkelijkheid bleek dat anders te zijn. Dat hij zo’n succesvol concept in huis haalde, had hij nooit verwacht. “We zetten nadat ik de Solexen had gekocht de nieuwe site online; nog geen vijf minuten later hadden we een aanvraag binnen om er zes te huren. En vanaf dat moment was het echt een gekkenhuis.”


Vanuit het hele land komen ze af op Solexverhuur Alblasserwaard. Om met zijn tweetjes een leuk uitje te hebben, voor een originele invulling van een familiedag of bedrijfsfeest of om een vrijgezellenfeest te vieren; Rijk de Jong heeft het allemaal voorbij zien komen. “Mensen zijn echt heel verbaasd hoe mooi het in onze streek is. Je hebt hier zoveel ruimte, de molens, de weilanden met de koeien, het is een prachtige omgeving om rond te rijden en onderweg te stoppen bij een café of voor een picknick. De Alblasserwaard is perfect voor de verhuur van Solexen. Voor de liefhebbers heb ik trouwens leren pilotenjassen klaarliggen. ”


In de afgelopen maanden breidde Rijk de Jong het aantal Solexen steeds verder uit om aan de vraag te kunnen voldoen. In de schuur naast zijn huis staan ze nu strak tegen elkaar opgesteld. "Het onderhoud kost wel de nodige uren, maar daar geniet ik ook juist weer van. Zoals het nu gaat overweeg ik van vijf dagen naar vier dagen werken in de bouw te gaan, om meer tijd vrij te maken voor het verhuren van de Solexen."

Daarbij komt de overname van Solextochten Kinderdijk. De Jong klopte aan bij de eigenaar van dit collega-bedrijf. "Hij was vanwege corona dit jaar gesloten. Omdat ik per direct een groot aantal Solexen nodig had om aan de vraag te kunnen voldoen, heb ik hem benaderd. Gelukkig had de eigenaar daar oren naar, waardoor we de uitbreiding konden voortzetten. We hebben nu zo'n vijftig Solexen. Wat mij betreft is een uitje op de Solex trouwens juist ideaal in coronatijd. Je houdt als je achter elkaar aan rijdt automatisch al meer dan voldoende afstand en je bent continu in de buitenlucht."


q www.solexverhuuralblasserwaard.nl

Geurt Mouthaan