Opnieuw discussie over betaalbare woningen

arkel • De plannen voor de bouw van maximaal 258 woningen op het voormalige bedrijfsterrein van Betondak in Arkel leverden dinsdag tijdens de raadsvergadering in Molenlanden opnieuw discussie op over het aantal ‘betaalbare woningen’. Een motie van PM, SGP en CU daarover haalde het niet.

De partijen riepen het college op om te onderzoeken of met behoud van het exploitatieresultaat en zonder de voortgang te belemmeren een groter aantal betaalbare woningen kan worden gerealiseerd. Tijdens de commissievergadering op 15 september sprak de raad ook al uitvoerig over het onderwerp. Bas de Groot (SGP) stelde toen voor: “Misschien kunnen we meer woningen toestaan op de locatie, om meer betaalbare woningen mogelijk te maken.”

Paul Verschoor (PM) stelde vast: “Wij constateren dat de wethouder geen antwoord heeft gegeven op de vraag naar welke actie hij de afgelopen twee weken heeft ondernomen.”


Woonvisie
Pieter van Bruggen (CU) vindt het verkeerd dat al vóórdat de raad een woonvisie voor Molenlanden heeft vastgesteld, met het plan Betondak voor Arkel alle mogelijkheden voor woningbouw worden opgesoupeerd. “Daardoor is het dus extra belangrijk dat er nu gebouwd wordt voor de behoefte die er is. Er is in Arkel vooral behoefte aan betaalbare koopwoningen en sociale huur. In welke mate past dit plan binnen de woonvisie die we gaan vaststellen? Heeft het vaststellen van een woonvisie voor Arkel straks nog zin als dit plan is vastgesteld?”

Curt Roth (Doe Mee) was het niet eens met de indieners van de motie. “We denken dat er ook sterke behoefte is aan woningen uit de wat hogere prijsklasse. Het zou kunnen helpen als mensen uit het dorp een woning kopen waardoor betaalbare woningen in het dorp vrijkomen.”

Wethouder Quik beloofde in gesprek te blijven met de ontwikkelaar. “De indieners weten dat als we een hoger percentage sociale woningbouw invoeren het exploitatieresultaat niet gelijk kan blijven. Deze motie is wat mij betreft niet noodzakelijk.” Het omgevingsplan Betondak kreeg unanieme steun. Meer hierover op: hetkontakt.nl.