• HSSC'61 hield de punten in eigen huis en kent een voortvarende competitiestart. Foto: Peter Verbeek

Wedstrijd van de gemiste strafschoppen

Rode kaart breekpunt in derby

hei- en boeicop • Met uitzondering van het laatste kwartier voor rust en de eerste vijftien minuten van de tweede helft was het een tamme vertoning. Mede dankzij Nicky van Dam, met twee treffers ‘man of the match’, wonnen de oranjehemden met 3-1.

Beide ploegen begonnen gezapig, met vooral rommelig spel van de thuisclub. Er was wat meer samenhang in het spel van SC Everstein, hetgeen voor een licht veldoverwicht zorgde. Op het kwartier loste Sven de Blok een machtig schot uit de tweede lijn dat doelman Regilio van Renswouw, nog niet zo heel lang geleden keeper van SC Everstein, stijlvol over de lat bokste. Lange tijd was dat het enige wapenfeit.

Overtreding

Pas na een half uur begon het eindelijk op een streekderby te lijken. Na een overtreding van Rick Fierens maakte Frank de Goeij zich schuin voor het doel op voor het nemen van een vrije trap. Met een laag schot verraste hij Ricardo de Keijzer in de verre hoek: 1-0.

Gemiste strafschoppen

De gasten herstelden zich snel. Robbie de Roos had voor de gelijkmaker kunnen zorgen, maar Van Renswouw reageerde sneller en bracht redding. Vijf minuten voor rust werd Nicky van Dam neergelegd door Erik Bergshoeff, en de bal ging op de stip. Het slachtoffer peerde de pingel echter op de paal.

Voor het andere doel werd De Roos enkele minuten later onderuit gehaald door Aron van Soest, en nu aarzelde de scheidsrechter eveneens geen moment: strafschop. Maar ook Simon van Zante slaagde er niet in die te verzilveren, met dank aan Van Renswouw.

In blessuretijd kreeg SC Everstein alsnog waar het recht op had. Van Zante bracht een hoekschop hoog voor de pot. De bal kwam terug van de lat en voor De Roos was het een koud kunstje om de gelijkmaker te scoren: 1-1.

Niet onder de indruk

De bezoekers kwam slecht uit de kleedkamer. Binnen een minuut werd een lange bal door Lucas van Dam doorgekopt naar Nicky van Dam, die zijn team meteen reden tot juichen gaf: 2-1.

SC Everstein was er niet van onder de indruk en bleef de aanval zoeken. Meer dan een handvol hoekschoppen leverde dat echter niet op. Aan de andere kant had Lucas van Dam het duel voortijdig kunnen beslissen, maar hij strandde op De Keijzer.

Fraaie lob

Na een kwartier kreeg Erik Bergshoeff zijn tweede gele kaart en dat was het breekpunt in de wedstrijd. Vijf minuten later werd Nicky van Dam weggestuurd op links. De Keijzer kwam ver zijn doel uit maar was kansloos op de fraaie lob: 3-1.

Toen invaller Nader Mechichi daarna uitviel met een hamstringblessure was SC Everstein door zijn wissels heen. Maar eigenlijk deed er niet meer toe. HSSC’61 was tevreden met de punten. De ploeg drong nauwelijks meer aan en hield het overwegend bij risicoloos breedtespel.

Noodgedwongen

“We wilden per se winnen, maar hebben dat de eerste dertig minuten geen moment uitgestraald”, vond Van Steenis.

“Dat kwam ook doordat zeven spelers noodgedwongen niet op hun eigen positie speelden. Er was een goal voor nodig om de wedstrijd op gang te helpen. Dat we na twee wedstrijden 6 punten hebben had ik absoluut niet verwacht, maar ik ben er wél heel blij mee.”

Cruciale fouten

“Gelukkig kwam er, na een openingsfase waar beide elftallen te weinig energie in het gelegd, wat meer vuur in het spel”, zei Remko Versteeg.

“Ik had veel van deze wedstrijd verwacht, maar op de beslissende momenten maakten we cruciale fouten. Ik ben blij dat we het daarna achterin dicht hebben kunnen houden. Met elf tegen negen had HSSC’61 ons helemaal kapot kunnen spelen en ik snap niet waarom ze dat niet hebben gedaan.”