• Boerderijwinkels mogen alleen lokaal geproduceerde producten verkopen.
• Boerderijwinkels mogen alleen lokaal geproduceerde producten verkopen. Foto: Archief

Boerderijwinkels: alleen met lokaal geproduceerde producten

VHL: 'Geen winkels in kleine kernen'

vijfheerenlanden • Volgens de geactualiseerde en geharmoniseerde (concept-)detailhandelsvisie is er in de kleine dorpen daardoor geen ruimte meer voor nieuwe winkels.

Op het platteland is het draagvlak voor winkels te beperkt, vindt het college. Let wel: In iets grotere plaatsen als Meerkerk en Ameide verdienen supermarkt-ondernemers nog een goede boterham. En inwoners van Lexmond en Schoonrewoerd kunnen voor hun dagelijkse boodschappen ook nog terecht in het eigen dorp. Nog meer winkels in de kleinere dorpen is 'killing voor de winkels in de grotere kernen', vindt wethouder Huib Zevenhuizen.


Boerderijwinkels

Boerderijwinkeltjes zullen nog wel wel in beperkte mate worden toegestaan. Maar dan wel met de restrictie dat ze alleen producten van de eigen boerderij verkopen. En daar zit vaak het sluipende probleem, oordeelde André van der Leest (VVD) afgelopen maandag tijdens de commissievergadering RVE.


"Kijk naar vleesboerderij Barten (Meerkerk, red.). Die heeft een assortiment, waar een slagerij een puntje aan kan zuigen. Tot aan vissaus toe. De verkoop van eigen producten is geen enkel probleem, maar waar trek je de grens? Ook de boerderij van de Groene Geer in Nieuwland is een complete supermarkt. Is dat hetgeen wordt beoogd? Op deze manier zijn we onze eigen concurrentie aan het organiseren."


Vitaal platteland

Commissielid Peter Heikoop van GroenLinks, tevens eigenaar van boerderijwinkel De Geer, vindt het ingezette beleid wel heel streng. "Als jonge ondernemers aan de weg bloemen willen verkopen, moet dat dan gelimiteerd worden? Er is veel leegstand in agrarische gebouwen. Dat is een unieke gelegenheid om het winkelbestand in de dorpen mogelijk te maken, uiteraard binnen beperkingen. We moeten het buitengebied niet vergeten. Ondernemers moeten niet beperkt worden in hun ontwikkelingen." Van concurrentie met winkels in grotere steden zal geen sprake zijn. "Die enkele klant bij boerderijwinkels hoef je toch niet te dwingen om naar koopcentra te gaan. Denk niet dat deze centra door zo'n verbod (in de dorpen, red.) opeens opbloeien."


Ook Klaas de Zwaan (D66) en Gert Schut (CU) vinden de regels te stringent. "Boeren moeten juist de ruimte krijgen", vindt De Zwaan. Evenals André van der Leest (VVD) voelt hij wel iets voor het idee van een semipermanente markt van streekproducten. Wethouder Huib Zevenhuizen gaf aan dat de gemeente best bereid is om zo'n voorziening te faciliteren, maar hij benadrukte wel dat het initiatief van de boeren zelf moet komen. "Voorlopig heb ik nog geen aanvragen gezien."


Dick Aanen