• Gerco Gijsbers en Piet Stout.
• Gerco Gijsbers en Piet Stout. Foto: Geurt Mouthaan

Bureau Bleskensgraaf krijgt bemensing van vijftien, twintig agenten

'In Molenlanden zien ze graag politie'

molenlanden • De insteek van het gesprek met Piet Stout, teamchef basisteam Lek en Merwede, en Gerco Gijsbers, wijkagent operationeel expert, is het nieuwe politiebureau in Bleskensgraaf. Dit komt in de plaats van de huidige steunpunten in Hoornaar en Groot-Ammers. Maar voor inwoners is eigenlijk veel interessanter dat het concept 'Vernieuwend Werken' in de praktijk goed uitpakt.

"Naar aanleiding van onder meer de herindeling van Giessenlanden en Molenwaard tot Molenlanden en het wegvallen van de voormalige gemeenten Zederik en Leerdam, besloten we in overleg te gaan met samenwerkingspartners en inwoners", blikt Piet Stout terug. "We hebben een reorganisatie van de Nationale Politie achter de rug die vooral op de interne structuur gericht was. Maar wat willen de mensen in ons werkgebied eigenlijk van ons? Wat missen ze? Die vragen hebben we tijdens een bijeenkomst in De Til in Giessenburg gesteld."


Per gemeente - Lek en Merwede omvat Molenlanden, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem - kwamen er andere antwoorden. "In Gorinchem zien ze politie liever alleen als het nodig is, in Molenlanden hebben ze de politie graag zichtbaar in de buurt. Wijkagenten die aanspreekbaar zijn, een busje dat rondrijdt; er bleek behoefte aan direct contact."


Instagram

Met 'Vernieuwend Werken' gaf basisteam Lek en Merwede daar handen en voeten aan. Benaderbaar zijn stond daarbij centraal. Een goed voorbeelden is Cop-Spijkers, waarbij de wijkagenten op drukke plekken met een spel waarbij je een spijker in een stuk hout moet slaan tegelijkertijd het gesprek met deelnemers aangaan. "Daarnaast hebben we Rent a Cop ingezet; inwoners konden daarbij een wijkagent inzetten op een onderwerp naar hun keuze, zoals een snelheidscontrole in hun eigen straat."

Vernieuwend Werken vindt ook virtueel plaats. De zeven wijkagenten zetten populaire sociale media als Instagram in om zichtbaar te zijn en contacten te leggen. Gijsbers: "En dat is succesvol. We merken dat we dichterbij de inwoners komen, ook de jongeren. De stap om iets te vertellen of door te geven is een stuk lager geworden. Dat is van groot belang: zelfs het aantreffen van een klein drugszakje kan voor ons een belangrijk signaal zijn. Het geeft ons als wijkagenten daarnaast meer plezier en energie in ons werk."

Dan lijkt het terugbrengen van het aantal fysieke vestigingen van twee naar één op het eerste gezicht een vreemde beslissing. Het gendeel is waar, benadrukken Stout en Gijsbers: "We kunnen juist meer servicegericht de wijkagenten inzetten. Het werkt voor hen veel beter en efficiënter om elkaar te zien en te ontmoeten voor overleg en het uitwisselen van ervaringen. Daarnaast krijgt Bleskensgraaf een bemensing van zo'n vijftien, twintig personen. Daardoor is er veel meer ruimte om als bijvoorbeeld een oudere mevrouw belt omdat ze slachtoffer is geworden van een babbeltruc meteen met een agent ter plaatse te gaan." Last but not least: het doen van een aangifte is straks mogelijk in Bleskensgraaf, twee middagen en een avond per week. "Dat kon in Hoornaar en Groot-Ammers niet; daarvoor moest je altijd naar Gorinchem toe."


Verplaatsbaar

Het nieuwe politiebureau is een verplaatsbaar onderkomen, dat eerder in Hellevoetsluis stond. De planning is dat het in de loop van oktober bij zalencentrum De Spil geplaatst wordt. Stout: "Begin november hopen we het dan officieel in gebruik te nemen. Het is een tijdelijke oplossing; we zijn nog op zoek naar een beschikbaar gebouw of een plek om een nieuw politiebureau te realiseren."


Geurt Mouthaan