• Barbara Versluis:
• Barbara Versluis: "Ik neem alle zorg uit handen, waardoor er rust komt." Foto: Marijke Verhoef

Zonder schulden de toekomst in

ameide • Zit je in de schulden? Weet je niet hoe je eruit moet komen? Dan kun je de hulp inschakelen van Barbara Versluis en compagnon Elita de Bruin. Zij starten officieel per 1 augustus met Rechterhand Bewindvoering. "We helpen mensen om een nieuwe start te kunnen maken."

Rechterhand Bewindvoering is ontstaan vanuit Verzuimpartners BV. Dit Termeise bedrijf werkt in opdracht voor werkgevers die te maken hebben met langdurig verzuim in de organisatie. Barbara en haar team begeleiden de werknemer in kwestie terug naar de werkvloer.

"We zien vaak dat er bij verzuim ook achterliggende problematiek meespeelt, zoals schulden. Wanneer je daar niets aan doet, los je vaak het verzuim niet op." Daarom heeft ze de opleiding tot bewindvoerder gevolgd. Ze is nu officieel bevoegd om als bewindvoerder testamenten af te handelen, evenals schulden van particulieren.

Wie schulden heeft, komt eerst in een schuldsanering terecht. Lukt het niet om de situatie stabiel te krijgen, dan kan er verplicht een bewindvoerder aangesteld worden door de rechtbank. Dit is een verstrekkende maatregel. De bewindvoerder krijgt volledige controle over de bankrekening, geeft de betrokkene leefgeld en zorgt dat de overige inkomsten naar de schuldeisers gaat.

"Dit heeft als voordeel dat je zelf geen nieuwe schulden erbij kunt maken. Wanneer je in een schuldsanering zit, kan dat nog wel, waardoor het probleem zich niet oplost. Wanneer een bewindvoerder alles overneemt, krijg je ook geen deurwaarders meer aan de deur."

"Wij nemen contact op met de schuldeisers en maken afspraken met hen over betalingsregelingen. We nemen alle zorg uit handen, waardoor er rust komt en mensen weer beter gaan functioneren en weer aan het werk kunnen", legt Barbara uit. Om deze reden kiezen sommige mensen zelf om een bewindvoerder in te schakelen. Vaak duurt het drie tot vijf jaar om mensen volledig schuldenvrij te krijgen, afhankelijk van de omvang van de schulden.

Barbara heeft al de nodige ervaring in het vak. Door haar opleiding, maar ook door haar vrijwilligerswerk bij Maatje Vijfheerenlanden. Barbara is hier schuldhulpmaatje. Ze wordt door de stichting gekoppeld aan mensen met financiële problemen. "Ik breng de problemen in kaart en draag oplossingen aan. Ik probeer ze te behoeden voor een schuldsanering of bewindvoering."


q www.rechterhandbewindvoering.nl