• De Souburghse molen.
• De Souburghse molen. Foto: Cees van der Wal

Molen Souburgh open voor publiek

alblasserdam • Op vrijdag 11 september wordt de Souburghse Molen officieel in gebruik genomen. Deze poldermolen aan het Kortland in Alblasserdam is afgelopen augustus opgeleverd na een omvangrijke restauratie.

Naar tevredenheid van zowel huidige eigenaar molenstichting SIMAV als de gemeente Alblasserdam zijn de werkzaamheden afgerond. De Souburghse molen, die in 1860 een wipmolen verving, had als functie het bemalen van polder Souburgh. Op deze plek staat sinds 1542 een poldermolen.
De openingshandeling wordt verricht door wethouder Arjan Kraijo. Door de maatregelen rondom het coronavirus kan de officiële ingebruikneming slechts bijgewoond worden door genodigden. Enkele van de genodigden zijn 10 kinderen van groep 6 van beide locaties van de Ds. Joannes Beukelmanschool. De molen is een bezoekmolen met een eigen toegangsweg. Na de ingebruikname zal de molen meerdere dagen per week toegankelijk zijn voor publiek.


Eerste paal aan de Lage Giessen

hoornaar • In het bijzijn van de meeste toekomstige bewoners werd op donderdag 3 september de eerste paal geslagen voor het project aan de Lage Giessen 20 in Hoornaar, waarbij een boerderij wordt omgebouwd tot vier ruime woningen, aangevuld met twee vrijstaande woningen.
De boerderij deed jaren dienst als onderkomen van een transportbedrijf en krijgt nu een heel andere nieuwe toekomst. Het stalgedeelte wordt omgevormd tot drie woningen. Die krijgen een woonoppervlakte van 180 vierkante meter en een inhoud van 640 kubieke meter. Het worden ruime woningen, met een prachtig uitzicht over de polder. Bijzonder is dat de kopers meteen ook eigenaar worden van een bijbehorende schapenweide, zodat de blik op de polder gewaarborgd blijft.
Het voorhuis wordt apart verbouwd tot een vierde onderkomen. Op het terrein zijn diverse opstallen al gesloopt om ruimte te maken voor twee vrijstaande woningen. Voor meer informatie: www.move2hoornaar.nl.


Jarige JOP trakteert

lexmond • Op vrijdag 18 september organiseert Lexmond Ontmoet En Doet in samenwerking met stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland en Zederik In Beweging ‘De Jarige JOP Trakteert’. Deze activiteit vindt plaats van 15.30 uur tot 17.00 uur op het evenemententerrein in Lexmond en wordt georganiseerd ter ere van het éénjarig bestaan van de Jongeren Ontmoetingsplek.
Kinderen en jongeren vanaf groep 7 tot en met 15 jaar zijn van harte welkom om te komen spelen en sporten. De bezoekers zullen onder andere gaan boogschieten in samenwerking met Schuttersgilde St. Martinus & St. Antonius. En natuurlijk is er ook de traktatie van de jarige JOP. Opgeven is niet nodig. Bij vragen kan gebeld worden met jongerenwerker Wolter Dijkstra via 06-47094455.