Ingezonden brief

Met de meeste opmerkingen van Goos Middelkop en Willem Verwaal in het artikel 'Overlast motoren is subjectief' ben ik het eens, echter niet met de opmerking dat geluidsoverlast subjectief is. Geluid heeft twee kanten. De moderne muziek van Louis Andriessen wordt door de een gewaardeerd en door de ander verafschuwd. Als de buurman zijn geluidsinstallatie open draait, hangt het van je smaak af of je het herrie vindt of muziek; de subjectieve kant.

De objectieve kant bestaat ook. In Nederland zijn strenge geluidsnormen en worden grote bedragen geïnvesteerd in geluidswerende voorzieningen. Denk aan de geluidsschermen langs de (spoor)wegen en de investeringen die bedrijven moeten doen. Algemeen is geaccepteerd dat lawaai ongezond en niet toelaatbaar is. Steeds meer wordt duidelijk dat ook motoren aan normen moeten voldoen. In Oostenrijk zijn dit jaar passen al afgesloten voor motoren die, af fabriek, meer dan 95 dBA produceren. Dat zijn dan motoren met standaard uitlaten en niet de illegale blerpijpen.

In alle Alpenlanden is de discussie gestart die ook op onze dijken speelt. Als je wilt voorkomen dat de omgeving je als motorrijder regels oplegt, moet je zorgen dat je geen overlast geeft. Nog ter info; ik ben geen gefrustreerde dijkbewoner, maar al 58 jaar motorrijder met meer dan 10.000 kilometer per jaar en ik rij door heel Europa.

Jan Van Gigch
Meerkerk