• De ene kliko is niet voldoende voor het afval.
• De ene kliko is niet voldoende voor het afval. Foto: aangeleverd

Extra afvalcontainer op strand Lexmond

lexmond • Meer kliko's om het afval in te gooien op het strandje langs de Lek; daarvoor pleit Dorpsinitiatief Lexmond. Nu is er met de ene kliko volgens de leden niet voldoende ruimte en zorgt dit voor overlast. De gemeente Vijfheerenlanden belooft een extra afvalcontainer te gaan plaatsen op deze locatie.

De foto die doorgestuurd wordt, spreekt boekdelen. De kliko zit vol en is omringd met een kapotte strandstoel, vuilniszakken en blikjes. Het maakt duidelijk dat de ene afvalbak niet voldoende is voor het afval dat de 'badgasten' op het Lexmondse strandje produceren. Het is het nieuwe Dorpsinitiatief Lexmond een doorn in het oog, vanuit het uitgangspunt van de leden dat ze de leefbaarheid in het dorp juist willen vergroten.


"Wij willen het strand graag schoon en leefbaar houden", benadrukt Wilma van Steenis namens Dorpsinitiatief Lexmond. "Het zou zo'n zonde zijn als door het zwerfafval het straks op slot gaat."


Verantwoordelijk

Wilma is lid van de werkgroep die zich richt op de jeugd van de Vijfheerenlandse kern. Ze is het van harte eens met het uitgangspunt dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opruimen van je eigen rommel. "De jongeren uit ons dorp zijn echt van goede wil. Ik heb regelmatig contact met hen. Dan zeg ik tegen ze: verpest het nou niet voor jezelf."

Ze vervolgt: "Aan de andere kant: er zijn er ook die tot middernacht op het strand zitten en de volgende ochtend terugkomen om te kijken of er niets is achtergebleven. En er komen ook de nodige mensen uit andere plaatsen dan Lexmond, waar wij geen zicht op hebben."


Voorzieningen

De goede wil die de inwoonster van Lexmond schetst wordt wat betreft Dorpsinitiatief Lexmond 'beloond' met meer mogelijkheden om te voorkomen dat er overlast door afval ontstaat. "Het is wel nodig dat er genoeg voorzieningen zijn om het afval weg te kunnen gooien. Wij hopen dat de gemeente Vijfheerenlanden actie onderneemt om meer afvalbakken of kliko's te plaatsen. Totnogtoe hebben ze nog geen gehoor gegeven aan onze oproepen."


Extra container

De gemeente Vijfheerenlanden laat in een reactie weten actie te zullen ondernemen. "Het probleem is bij ons bekend en voor het beperkte deel gemeentegrond daar gaan we ook een extra container plaatsen", geeft een woordvoerder van het gemeentebestuur aan.

"We hopen dat dit voor de gasten van het strand voldoende soelaas biedt en dat zij hun afval daar in kwijt kunnen."


Geurt Mouthaan